Încă o pizza, vă rog!

joi, 17 octombrie 2013, 01:50
3 MIN
 Încă o pizza, vă rog!

Asemenea regionalizării, descentralizarea e un subiect ofertant pentru presă, dar cam atât.

În decembrie anul trecut, în plină campanie electorală, puneam pariu pe o pizza cu un coleg de presă şi un politician liberal că în 2013 nu se va face nici o regionalizare. Subiectul, foarte la modă la vremea respectivă, era principala promisiune din campanie a USL. Dacă vă amintiţi, nu se mai întreba nimeni cum o astfel de lege poate fi adoptată, ci doar dacă viitoarea capitală regională va fi la Iaşi sau la Suceava. Între timp, după o intervenţie "chirurgicală" a Curţii Constituţionale, subiectul reorganizării administrative teritoriale a rămas suspendat pe o perioadă nedeterminată.

Cu orgoliu rănit, dar mai ales din plictiseală – ce-i aia vicepremier? -, Liviu Dragnea a venit cu o găselniţă nouă: descentralizarea. Săptămânal îşi dă întâlnire cu vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis şi cu un cerc restrâns de amici cu care discută despre repartizarea unor servicii publice în subordinea autorităţilor locale. Deşi presa a abordat în detaliu varianta propusă de Dragnea, în realitate nu ştim nimic despre acest proiect. După fiecare întâlnire, alţi "iepuri" scot capul din pălărie şi alte tensiuni ies la iveală. Liberalii se opun punctual, Ministerul Muncii se opune, Ministerul de Interne nu e de acord. La ultima discuţie, la care a participat şi secretarul de stat Raed Arafat, s-a ajuns la un singur acord de principiu, respectiv integrarea Ambulanţei judeţene în serviciul SMURD. Te pufneşte râsul. La cât de mult se simpatizează cele două "caste", Cabinetul Ponta se va clătina serios dacă doar acest mărunt amănunt va îmbrăca o formă normativă. E ca şi cum Guvernul USL şi-ar asuma fuziunea cluburilor Steaua şi Dinamo. Iar jocul de puzzle pe care se chinuie să-l asambleze liderii USL e mult mai complicat. În ultimele zile, tot mai multe voci din aparatul central transmit semnale de nervozitate. Oameni pe care nu-i indicat să-i superi înaintea unui an electoral, iar Dragnea ştie cel mai bine acest lucru. Nici în teritoriu aşteptările privind proiectul de descentralizare nu găsesc un numitor comun. "Draftul" schiţat de vicepremier creează o tensiune suplimentară între şefii de consilii judeţene, ca principali beneficiari, şi primarii marelor oraşe, care se aleg cu resturile. Îl vedeţi pe Gheorghe Nichita stând cu mâinile în sân în timp ce Cristian Adomniţei pune stăpânire pe judeţ? A mai greşit o dată luându-l în serios pe Dragnea, pe vremea când i se promitea scaunul de guvernator.

Să presupunem totuşi că liderii USL vor ajunge la un acord pe un proiect minimal de descentralizare. Majoritatea din Parlament nu le va fi suficientă. Vor intra în scenă preşedintele Traian Băsescu şi, foarte probabil, Curtea Constituţională. Cele două instituţii pot "tergiversa" suficient de mult intrarea în vigoare a legii (Dragnea a spus ferm că nu vrea Ordonanţă de Urgenţă) pentru ca priorităţile USL să se schimbe. Alegeri europarlamentare, alegeri prezidenţiale. Adică adevăratele teste de rezistenţă ale Uniunii. Numai de subiectul delicat al descentralizării n-o să le mai ardă. Asemenea regionalizării, descentralizarea e un subiect ofertant pentru presă, dar cam atât. În fapt, ambele teme par nişte "jucărioare" aruncate peste gard de liderul PSD, Victor Ponta, principalului său rival din partid, Liviu Dragnea. Ultimul se bucură, astfel, că are o ocupaţie, se simte important. Trăieşte cu falsa impresie că îi controlează pe şefii din judeţ. În realitate, când au nevoie de bani, baronii USL tot la Ponta apelează.

Comentarii