Infecţiile gâtului, neglijate, ajung până la tratament chirurgical

sâmbătă, 17 august 2013, 01:50
2 MIN
 Infecţiile gâtului, neglijate, ajung până la tratament chirurgical

În ciuda temperaturilor foarte ridicate din această perioadă, infecţiile la nivelul gâtului dau multe bătăi de cap ieşenilor.

În prezent, cinci persoane sunt internate în clinica ORL a Spitalului „Sf. Spiridon” cu supuraţii cervicale extrem de grave. Acestea apar în urma unor angine acute – inflamaţii severe ale faringelui şi amigdalelor – netratate corespunzător. Infecţiile acestea pot pune probleme deosebite dacă ajung să se răspândească şi la organele din jur. În astfel de situaţii, dincolo de tratamentul medicamentos compus din antibiotice puternice, se impune intervenţia chirurgicală imediată. Supuraţiile cervicale prezintă risc vital mai ales dacă pacientul nu are o stare generală bună şi suferă şi de alte boli.

De la începutul sezonului cald, un pacient şi-a pierdut viaţa în lupta cu această afecţiune. Bărbatul, cu vârsta peste 50 de ani, a ajuns în Clinica ORL de la Spitalul „Sf. Spiridon” cu o infecţie complicată la nivelul gâtului. A fost operat şi pus sub tratamentul corespunzător, însă, pe fondul bolilor asociate pe care le mai avea, organismul său a cedat.

Medicii specialişti atrag atenţia asupra faptului că o banală angină poate conduce la complicaţii severe dacă nu este tratată din timp. „Persoanele cele mai supuse la riscuri sunt cele care provin din medii defavorizate, care nu au condiţiile necesare unei igiene corespunzătoare. Pe fondul unei imunităţi scăzute, o infecţie de la nivelul faringelui, laringelui sau al dinţilor, netratată la timp, conduce la complicaţii în zona cervicală. De aici, infecţia coboară în mediastin şi organismul se va apăra foarte greu”, a explicat prof. dr. Vasile Costinescu, medic primar ORL în cadrul Spitalului „Sf. Spiridon”.

Perioada de recuperare a persoanelor cu supuraţii cervicale operate este foarte lungă, depăşind în unele cazuri o lună de zile. De asemenea, tratamentul presupune administrarea unor antibiotice puternice, dar şi extrem de scumpe. În afară de medicaţia prevăzută pentru astfel de infecţii, sunt necesare şi medicamente adjuvante, organismul fiind foarte slăbit. Din fericire, costul tratamentului este decontat de Casa de Asigurări de Sănătate, altfel pacienţii fiind nevoiţi să scoată din buzunar, pentru 30 de zile de terapie, cel puţin 5.000 de lei.

Comentarii