Jurnal de PROTEST (IV)

luni, 27 februarie 2017, 02:50
1 MIN
 Jurnal de PROTEST (IV)

– o selecţie –

Luni, ziua treişpe (13.02.17)

Citiţi şi daţi mai departe. Sau număraţi-vă liniştiţi nuanţele şi precauţiile, fiţi imparţiali ca „tot” românul „elveţian”, vedeţi-vă de viaţă, de vacanţă, de pisici şi de pitici, de câini şi canari: „Dar vremurile nu-ţi mai permit nuanţe. Discursul lui Călin Popescu Tăriceanu nu are nuanţe. E clar. Noi sau ei. Nuanţele fac parte din bagajul oamenilor inteligenţi (nu e nicio discriminare de clasă în această afirmaţie) care înţeleg că adevărul e mai complex decât viaţa lui Liviu Dragnea. Dar astăzi, dacă te opreşti să admiri nuanţele, s-ar putea să treacă libertatea pe lângă tine şi să primeşti nuanţe pe cartelă.” Dan Ionescu, pe www.adevarul.ro (10.02)

Tăriceanu, al doilea om în stat, fan Brexit şi, prin deducţie, Romexit. Cine se ocupă de înalta trădare?

La TVR1, azi dimineaţă: după estimări neoficiale, populaţia de zimbri din RO numără 100 de exemplare. Dacă nici câţi zimbri avem în ţară nu ştim, ce să te mai miri?

Marţi, ziua 14

Chirieac, la A3: Ponta ar fi un bun ministru al Justiţiei! Să râzi sau să plângi? Un plagiator dovedit şi puşcăriabil la Justiţie?!? Logică de lichea mediatică.

Duminică seara, la protest, mi-a trecut prin cap următoarea idee: ca de-acum înainte, la fiecare început de februarie, să se organizeze… Carnavalul Protestatarilor – cam cum au nemţii carnavalurile lor înainte de intrarea-n postul Paştelui. Pentru asta, însă, trebuie, desigur, să câştigăm războiul ăsta!

Blandiana, la RFI, despre Dragnea: „un personaj de provincie”. Corect, dar prea blând.

Prin prezenţa lui Mihai Şora (100 de ani) în Piaţa Victoriei, media de vârstă a urcat considerabil!

Miercuri, ziua 15

Aseară, în emisiunea Emmei Zeicescu (TVR1), Pricolicea a venit cu ideea verificării IQ-ului candidaţilor la posturile de ministru! Râsete generale, exclamaţii de genul „o, da, ce surprize am avea!” Eu aş propune un test IQ întâi şi-ntâi pt tanti Carmen Dan şi moş Meleşcanu…

Cred că cel mai mult i-au deranjat copiii la Protest pentru că nu (mai) puteau trimite instigatori, să iasă cu bătaia care să justifice intervenţia jandarmilor şi spargerea protestelor!

„Dacă Dragnea, imitând greşeala marelui Tito, ignoră primejdia focarelor de liberalism, atunci n-o să ne rămână decât soluţia Ratko Mladić: cauterizarea la cald şi la liber, de pe deal, cu cete de teleormăneni, nişte ţuici, voie bună, şi un pic de artilerie grea.” Citat din Modeste Schwartz alias Hans Ivanovici alias Raoul Weiss. (Alb şi negru: cine e Modeste Schwartz, autorul conspiraţionist promovat de Dughin, Bianca Felseghi pe pressone.ro, 14.02.2017)

Joi, ziua 16

„A-ţi aşeza copilul pe oliţă e o metodă de a-l dezvăţa de a se mai pişa pe el. A-l duce la manifestaţii civilizate şi paşnice e o metodă de a-l învăţa să nu-i lase nici pe alţii.” (Poliţistul Marian Godină pe FB, 15.02.17)

Ziua 17

„Internetul din România se numără printre cele mai rapide din lume (…) Există 9,6 milioane de conturi FB, numai în Bucureşti sunt 1,7 milioane (…) Cu o săptămână-n urmă, când au demonstrat 500.000 de oameni în stradă, România fost nr. 1 în lume în materie de Facebook-livestreams." (Wolfgang Scheida în articolul „Este cel mai frumos protest pe care l-am trăit vreodată", pe www.welt.de, 13.02.2017)

Ziua 18

Frază pe burtiera Realitatea TV, aseară: „101 academicieni fac apel la patriotism”

101? 101 de dalmaţieni, deci? Păi, da, 101 de pătaţi pledează „pentru o Românie educată” şi ne explică ce înseamnă „să-ţi iubeşti ţara”. Unde? În emisiunea lui Hoandră, moartea audienţei.

Ziua 19 (duminică)

Vorbă prinsă din zbor, la Palas Mall: un bărbat explică pe degete altor doi bărbaţi: „…oameni care n-au furat, care şi-au făcut treaba…”!

Cin’ să fie, cin’ să fie.

Ziua 20

Azi, gaşca penală din vârful ţepii naţionale a lansat un nou cuvânt-matrioşcă: oportunitate!

„Proiect de lege care-l exclude pe preşedintele ţării din procedura de numire a şefilor DNA, DIICOT şi ÎCCJ“, europafm.ro.

Siniştri ăştia nu se lasă: iar vor o schimbare a legii în funcţie de context. Dacă Ponta ar fi câştigat preşedinţia, totul era parfum, nu?

O analiză cuprinzătoare şi serioasă, cu cinci „lecţii” de reţinut:

Lecţia 1: E vorba de diversitate, idiotule!

Lecţia 2: Identifică pilonii puterii;

Lecţia 3: Nu-s suficiente doar mitingurile şi marşurile. Făceţi-le creative şi haioase;

Lecţia 4: Foloseşte mijloace noi – reţelele sociale;

Lecţia 5: Democraţia-i ca dragostea, trebuie s-o faci în fiecare zi.

(The Romanian Playbook – Cristian Sallai pe realclearworld.com)

Aseară, Dracnea a reiterat chestia cu multinaţionalele: cică au fost zvonuri, a auzit el nişte zvonuri pe la televizor cu implicarea lor în proteste. Cum ar veni, el şi ai lui lansează câte-un „zvon”, iar în cele din urmă vorbesc candizi cum că circulă nişte zvonuri prin spaţiul public cum că…!

Ziua 21

Adineauri m-am speriat: fără niciun generic, pe TVR1 a apărut Dragnea cu discursul de ieri în faţa primarilor din Asociaţia Comunelor din România la a XX-a sesiune… Uitându-mă în program, m-am mai liniştit: era în cadrul emisiunii Tribuna partidelor parlamentare.

Dar, desigur, n-am fost singurul care am tresărit când l-am văzut pe Dragnea pe post de preşedinte… PCR/PSD la al XX-lea congres, de vreme şi Cătălin Tolontan a postat pe FB imediat o captură a imaginii de pe TVR1!

Ziua 22

Gellu Naum: „voi şti mamă în ceasurile de glorie/ să-mi flutur ciorapii împuţiţi lîngă porţile Academiei Române"…

Justiţia le-a stricat anti-iohanniştilor lozinca! Cum să strigi: Cinci case!?

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

Comentarii