De Business

Punem punctul pe știi

Legea darii in plata: Ce se va intampla cu pretul apartamentelor

joi, 04 februarie 2016, 08:38
2 MIN
 Legea darii in plata: Ce se va intampla cu pretul apartamentelor

Legea darii in plata va fi rediscutata in aceasta sesiune parlamentara, dupa ce a fost trimisa la reexaminare de presedintele Klaus Iohannis, iar bancherii au avertizat fata de efectele asupra creditarii.

Insa ce se va intampla cu pretul locuintelor daca actul normativ va intra in vigoare?

"Cele mai multe banci isi vor regandi produsele si vor impune un avans considerabil mai mare pentru creditare. Acest lucru va avea un impact asupra segmentului rezidential, iar cumparatorii care dispun de cash vor avea o putere de negociere mai mare", a explicat pentru Ziare.com Daniel Crainic, care conduce divizia de marketing si comunicare a portalului Imobiliare.ro.

El a amintit, insa, ca in ultimul an preturile locuintelor au inceput sa creasca, in special pe segmentul vechi. In consecinta, aplicarea legii darii in plata "poate determina o oprire a acestui trend sau, in orice caz, o incetinire a ritmului de crestere a preturilor apartamentelor".

Insa exista unele incertitudini legate de acest act normativ.

"Totusi, este posibil ca legea sa nu treaca in forma ei actuala, deoarece va avea o influenta negativa asupra volumului tranzactiilor. Prima reactie o avem din partea bancilor, respectiv cresterea avansului. Cred ca e exagerat sa vorbim despre o inghetare a pietei, un procent important din tranzactii avand loc cash, insa e cert ca cei care se vor califica pentru un credit vor fi mai putini, prin urmare tranzactiile vor fi mult reduse", a punctat Daniel Crainic.

Raiffeisen Bank e singura banca deocamdata care a majorat avansul pentru creditele imobiliare standard in lei la 35% si pentru cele in euro la 40%, din cauza legii darii in plata.

Amendamente

Legea darii in plata permite oricarei persoane fizice, titulara a unui credit imobiliar, sa stinga datoria catre banca definitiv si fara executarea altor garantii suplimentare prin cedarea imobilului ipotecat in favoarea bancii, printr-o simpla procedura notariala la care banca nu este parte.

Textul integral pe ziare.com

Comentarii