Maestrul Paul Nadler vine la Iaşi. Concert simfonic de excepţie

marți, 02 iunie 2015, 10:19
3 MIN
 Maestrul Paul Nadler vine la Iaşi. Concert simfonic de excepţie

Concertul va avea loc vineri, 5 iunie 2015, orele 19.00, în sala de spectacole a Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă”.

Biletele sunt puse în vânzare la Casa de bilete a Filarmonicii „Moldova” Iaşi, str. Cuza Vodă nr. 29 (luni–vineri, 1000-1300; 1700-1900).

Sunt valabile abonamentele cu nr. 32.

Relaţii la tel. 0332-882.025

Orchestra simfonică

Dirijor: Paul Nadler (SUA)

Solist: Alexei Nabioulin, pian (Rusia)

Program:

Carl Maria von Weber – Uvertura Oberon

Edward Elgar -Variaţiunile Enigma

Piotr Ilici Ceaikovski – Concert-Fantezie pentru pian şi orchestră în sol major, op. 56

Paul Nadler este cunoscut şi apreciat deopo­trivă ca di­ri­jor de operă şi de simfonic. El şi-a făcut debutul la Me­tropolitan Opera din New York, cu Ri­goletto şi a con­tinuat cu Bărbierul din Se­villa şi Bal mascat, în a­cest din urmă specta­col avându-l ca protagonist pe Luciano Pava­rotti. În stagiunea 2002-2003 Paul Na­dler s-a în­tors pe scena de la Metropolitan, cu An­drea Chénier de Umberto Giordano, avându-l în ro­lul principal pe Placido Domingo.

Activitatea sa artis­tică include con­certe cu Victoria Symphony Or­che­stra şi specta­cole la Orlan­do Opera. Paul Nadler a fost de asemenea director mu­zical la Southwest Florida Symphony Orchestra şi fondatorul în 1974, al Orchestrei de cameră din Cinncinati. A dirijat Filarmonicile din Calgary, Tel Aviv, Jerusalem, Hong Kong, Bucureşti, Bangkok, Philippine, Chicago, Bri­tish Columbia, ş.a. În a­nii 1988-1991 a fost co-director la Israel Vocal Arts Institute.

Paul Nadler a apărut pe scena simfonicului ieşean în iunie 1998, la propunerea dirijorului Camil Marinescu. Acea primă colaborare a lăsat o impresie adâncă asupra interpreţilor din orchestră, care şi-au exprimat dorinţa de a crea o relaţie artistică constantă. La rândul său, muzicianul american – satisfăcut de receptivitatea, entuziasmul, profesio­nalismul şi disciplina ansamblului ieşean, a acceptat să facă compromisul material ce-l implică o asemenea colaborare. Aşa se face că Maestrul Paul Nadler a revenit la Iaşi în repetate rânduri, cu acelaşi entuziasm, energie şi tinereţe spirituală. Concertele sale, fără a oferi spectacolul vizual al unui Misha Katz sau chiar Camil Marinescu, aduc de fiecare dată acea profundă valoare interpre­tativă, distincţie, autenticitate stilistică, excepţional rafinament.

„Din nou, este o plăcere şi o adevărată onoare să dirijez minunata Filarmonică din Iaşi. Frumuseţea sunetului, paleta coloristică şi modul de reacţie al orchestrei sunt superbe; de asemenea bucuria de a face muzică şi dăruirea sunt foarte rare în lumea muzicală de astăzi. Abia aştept să fac muzică cu o asemenea orchestră; colaborarea noastră a fost o bucurie completă”.

Pianistul Alexei Nabioulin s-a născut în 1978, la Norilsk, în Rusia. De la vârsta de 5 ani, începe să studieze pianul cu mama sa, urmând ca la doar 9 ani să susţină primul concert solistic. A urmat cursurile Şcolii de muzică de pe lângă Conservatorul din Moscova, perioadă în care a efectuat şi primele turnee peste hotare: 1991 în Canada şi în 1992 în Germania, sub titlul Russische Wunderkind (Copiii minune din Rusia).

Este laureat cu numeroase premii internaţionale, între care Premiul II, Medalia de Argint şi alte premii speciale la prestigiosul Concurs P.I. Ceaikovski de la Moscova (2002). De asemenea, companiile Kawai şi Seiler i-au oferit fiecare ca premiu câte un pian de concert.

Alexei Nabioulin este considerat în Rusia drept unul dintre pianiştii reprezentativi ai momentului. Concertează cu regularitate în ţara sa şi în alte ţări precum: Ucraina, Belarus, Bulgaria, Franţa, Italia, Germania, Marea Britanie, Irlanda, Sua, Coreea, Japonia, Maroc.

A realizat mai multe discuri: primul dintre ele cu programul concursului P.I. Ceaikovski (2002) la casa de discuri Triton, de asemenea la companiile Audite şi Melodia. În prezent, Alexei Nabioulin îmbină activitatea concertistică cu cea didactică.

 

 

Comentarii