Mâine natura se-nnoieşte, mărţişorul se porneşte!

luni, 29 februarie 2016, 08:46
3 MIN
 Mâine natura se-nnoieşte, mărţişorul se porneşte!

* Anul 2016 bisect fiind, iată că am ajuns în ultima zi de iarnă (profităm de ocazie să urăm un călduros "La mulţi ani x 4!" celor născuţi pe 29 februarie, care au tort cu lumânări doar din patru în patru ani). N-a fost o iarnă grea, cu omătul mare, ci una care a ţinut cu românii, scutindu-i de cheltuieli pe partea încălzirii. La halul în care au ajuns cele patru anotimpuri (în acte, că în realitate unul s-a pierdut şi altul s-a stricat), sperăm că primăvara nu va aduce surprize; ne amintim că în aprilie 2006 umblam prin zăpada până la glezne…

* O primăvară calendaristică începe, evident, cu 1 martie. Mai bine zis, 1 Martie cu majusculă, Ziua Mărţişorului, în care, conform compunerilor şcolăreşti, natura se trezeşte la viaţă, iar românii îşi oferă mici simboluri ale renaşterii, pe care să le atârne în piept. |sta e şi motivul pentru care comercianţii se bucură că pot scăpa de produsele rămase nevândute după Halloween, Crăciun, Revelion, Valentine’s Day şi Dragobete. Pe post de mărţişor se poate atârna cam orice, imaginaţia fiind singura graniţă: am văzut mărţişoare în formă de bostănel, scheleţel, cap de mort, vrăjitoare, strigoi, fantomă, glob de brad (vopsit în roşu şi alb), inimioară roşie (dar şi cu dungi albe, ca şnurul de Mărţişor) şi altele: singura condiţie e ca obiectul să poarte noroc la început de primăvară – şi, după cum se ştie, norocul şi-l face omul.

* Mărţişoarele sunt bune la vremea asta, fiindcă dau o ocupaţie românilor care se zbat în chinurile dependenţei, aşteptând 9 martie. În plus, fiind ieftine, de obicei, dau şi senzaţia bogăţiei; nu e bugetar, pensionar sau şomer atât de sărac încât să nu poată cumpăra un mărţişor! Dacă e, se poate descurca, aceste simboluri ale primăverii fiind uşor de meşterit: cu un firicel roşu tras din ciorap sau carpeta cu Răpirea din Serai şi unul alb, scos din izmene, avem deja un şnur de care se poate atârna orice. Cine vrea mărţişor nostim, cu o pufoşenie, poate scoate pene din perne sau scame din aspirator (la faza asta, posesorii de pisici cu blană mare sunt avantajaţi: o persană periată săptămânal produce materie primă pentru zeci de mărţişoare în formă de muţunache pufos!). Există şi mărţişoare, poate că le-aţi remarcat, în formă de gândăcei, buburuze, fluturaşi sau alte insecte (care, se ştie, revin şi ele la viaţă cu primăvara): dacă vă tentează, puteţi găsi aşa ceva în baie sau sub chiuveta din bucătărie, dar cu grijă, să nu le pocniţi prea tare cu papucul!

* Mărţişoarele se înfig în piept cu bold; de-a lungul vremii au fost interpretări, deci precizăm că "se înfig în materialul hainei, în dreptul pieptului" – asta, ca să nu mai umble pe drumuri cei de la ambulanţă. Cu timpul, mărţişoarele au devenit şnururi alb-roşii lipite pe daruri de forme diverse – de pildă, în formă de parfum, bijuterie, card (cu codul PIN scris pe el), plic cu bani, cheie de maşină (nu cheie franceză sau de paişpe), acte de casă, procent din contract etc. Totuşi, procurorii cred în  continuare că astea nu-s mărţişoare, ci foloase necuvenite. Mâine e 1 Martie şi, ca la fiecare eveniment de asemenea anvergură, este posibil să apară elemente neprevăzute (despre care vom scrie, evident!). Profitaţi, aşadar, de ultima zi de iarnă, că mâine vine, vine primăvara!

Comentarii