De Sănătate

Punem punctul pe știi

Medicii de familie dau în judecată CNAS

vineri, 14 octombrie 2016, 01:56
2 MIN
 Medicii de familie dau în judecată CNAS

 După patru zile în care sistemul cardului de sănătate a fost nefuncţional, medicii de familie care fac parte din Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), au anunţat că intenţionează să acţioneze în judecată Casa de Asigurări de Sănătate, pentru gestionarea defectuoasă a platformei informatice.

„Ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate de câţiva ani încoace s-a acutizat în ultimele zile şi nu mai poate fi tolerat. În Contractul-cadru, pe baza căruia se contractează întreaga activitate din sistemul de sănătate, există nenumărate obligaţii, sancţiuni şi imputări pentru furnizorii de servicii medicale, dar CNAS nu are nici obligaţii, nici sancţiuni în privinţa nefuncţionării. Legiuitorii nu au prevăzut şi nu au acceptat proceduri sau soluţii de rezervă de validare şi raportare în condiţiile în care PIAS nu funcţionează“, au precizat reprezentanţii SNMF.

Medicii spun că nu îşi asumă riscul de a lucra în mod offline deoarece ar putea rămâne cu servicii invalidate şi cu reţete plătite din propriul buzunar. „Dacă pacienţii şi-au luat deja reţetă din altă parte, noi vom fi vinovaţi. Lumea nu îşi asumă riscul pentru că am păţit deja să fim sancţionaţi în contextul în care pacienţii erau deja internaţi, dacă au fost în alte servicii şi au primit medicaţia necesară“, a precizat dr. Anca Deleanu, medic de familie şi preşedinte al SNMF, filiala Iaşi. De asemenea, medicii susţin că într-o zi în care sistemul funcţionează, doar unul din două servicii medicale efectuate sunt raportate şi validate, din cauza modului greoi în care acesta funcţionează.

Comentarii