De Business

Punem punctul pe știi

O familie de afacerişti pune la pământ încă o firmă

joi, 23 iunie 2016, 01:50
2 MIN
 O familie de afacerişti pune la pământ încă o firmă

După ce firma Cavior SRL a soţilor Mihaela şi Constantin Curelariu a ajuns în faliment, aceştia solicită intrarea în incapacitate de plată a unei alte societăţi deţinute de ei.

O familie de afacerişti ieşeni cere insolvenţa unei firme profitabile, după ce a falimentat o altă firmă din grup, prin care a construit şi o fabrică folosindu-se de fonduri europene. Constantin Curelariu, administrator al firmei Cavior Agro SRL, a depus o solicitare de intrare în insolvenţă pe data de 17 iunie, iar primul termen are loc chiar astăzi. Potrivit bilanţului contabil aferent anului 2015, firma Cavior Agro, deţinută în totalitate de Alina Mihaela Curelariu, a avut afaceri de 906.000 lei şi un pofit de circa 260.000 lei, în condiţiile în care în 2014 a avut o cifră de afaceri de 500.000 lei şi profit de doar 6.000 lei. Societatea ieşeană înfiinţată în 2002 desfăşoară activităţi în ferme mixte (cultură vegetală combinată cu creşterea animalelor) şi, potrivit propriilor declaraţii contabile, datorează creditorilor trei milioane lei.

Familia Curelariu s-a făcut cunoscută prin activităţile derulate printr-o altă companie, Cavior SRL, care s-a dezvoltat foarte mult în domeniul producţiei de lactate şi brânzeturi cu ajutorul creditelor bancare şi al fondurilor europene. În 2012, această companie a intrat neaşteptat în faliment din cauza datoriilor care nu mai puteau fi susţinute din activitatea de exploatare. La începutul acestui an, fabrica de produse lactate construită cu fonduri europene în judeţul Suceava a fost vândută unei firme ieşene din sectorul IT la un sfert din valoarea de evaluare. Valorificarea activelor la preţuri mult sub valoarea de piaţă nu este singura problemă a patronului Constantin Curalariu, care este cercetat penal de procurori pentru obstrucţionarea justiţiei şi bancrută frauduloasă, în cadrul procedurii de faliment a firmei Cavior.

În luna ianuarie, creditorii au aprobat în procent majoritar continuarea demersurilor cu privire la cercetarea penală a patronului Constantin Curelariu. „Ziarul de Iaşi” a relatat tranzacţia dintre Gemini Cad Systems, care a plătit aproximativ un milion lei fără TVA, în calitate de unic ofertant, pentru achiziţia proprietăţii imobiliare din comuna suceveană Forăşti, compusă din două active: fabrica de procesare lapte, utilată cu echipamente şi linii de procesare lapte şi produse lactate, şi trei terenuri extravilane cu suprafeţe de 10.500 mp, 3.216 mp şi 384 mp. „Bunurile au fost adjudecate de SC Gemini Cad Systems SRL la preţul de 956.425,00 lei (fără T.V.A.), respectiv 1.030.907,80 lei T.V.A. inclusă. Asupra bunurilor s-a înscris drept de ipotecă şi garanţie reală mobiliară în favoarea B.C.R. SA Sucursala Iaşi şi sechestru mobiliar şi imobiliar în favoarea Administraţia Finanţelor Publice Iaşi”, conform raportului lichidatorului judiciar.  

 

 

Comentarii