De Business

Punem punctul pe știi

O pizzerie a servit Universităţii Tehnice o ţeapă cu de toate

luni, 22 februarie 2016, 02:50
3 MIN
 O pizzerie a servit Universităţii Tehnice o ţeapă cu de toate

Instituţia de învăţământ superior are şanse tot mai reduse să recupereze prejudiciul care i-a fost adus de Pizzeria Zanolli prin neplata chiriilor. Relaţia dintre părţi s-a deteriorat definitiv în 2013, după 12 ani de colaborare.

 

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iaşi (UTI) are şanse tot mai mici să recupereze datoria de 10.000 euro de la un fost chiriaş. La începutul acestei luni, magistraţii Tribunalului Iaşi au dispus închiderea procedurii de faliment a societăţii Pizzeria Zanolli şi radierea din Registrul Comerţului, pe motiv că în patrimoniu nu există bunuri de valorificat. Firma prin care era administrat restaurantul Camelot din campusul Tudor Vladimirescu a intrat direct în faliment în octombrie 2014, după ce proprietarii au fost evacuaţi din cauza neplăţii chiriei. Potrivit tabelului definitiv de creanţe, creditorii firmei ieşene au de recuperat circa 154.000 lei, peste 40% din această sumă fiind solicitată de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi, respectiv 63.800 lei. Al doilea creditor ca importanţă este Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iaşi, în spaţiul căreia şi-a desfăşurat activitatea societatea Pizzeria Zanolli. Instituţia de învăţământ universitar are de recuperat peste 10.000 de euro din chirii, sumă care ar putea să fie restituită doar în cazul în care Tribunalul Iaşi le va imputa patronilor firmei să răspundă personal pentru acoperirea pasivului. O sumă aproximativ egală trebuie restituită şi la bugetul local, Direcţia Economică de Finanţe Publice Iaşi fiind înscrisă la masa credală cu 44.000 lei, în timp ce ultimul creditor, Salubris, are de recuperat 1000 lei.

 
Conflicte la tot pasul
 

Deşi Pizzeria Zanolli a închiriat spaţiul din campusul Tudor încă din 2001, finalul colaborării cu Universitatea Tehnică a fost unul presărat cu multe conflicte. Firma ieşeană a fost înfiinţată de Adrian şi Nela Pavel, însă din toamna anului 2012 au preluat afacerea alţi acţionari, Simona Hurjui şi Codrin Saftiuc, cel din urmă fiind şi administratorul. În 2013, instituţia de învăţământ a decis să pună sigiliu pe spaţiul unde activa Pizzeria Zanolli şi a sistat utilităţile, care ajunseseră la un cuantum de peste 5.000 lei. Aflaţi în imposibilitatea desfăşurării activităţii, reprezentanţii firmei au acuzat Universitatea de un abuz prin faptul că nu a fost respectat contractul dintre părţi. Pizzeria Zanolli acuza nerespectarea unui punct din contract, anume că utilităţile nu vor fi sistate chiar dacă intervine un litigiu între părţi, dar şi faptul că trebuia să i se permită desfăşurarea activităţii, mai ales că realizase şi investiţii în acel spaţiu. Din rapoartele lichidatorului judiciar rezultă că Pizzeria Zanolli a realizat o terasă provizorie cu o copertină, iar valoarea construcţiei ridicată pe terenul Universităţii ar fi de 38.000 euro. Totuşi, UTI a câştigat procesul care dispunea evacuarea chiriaşului şi plata datoriilor, însă intrarea în faliment a dus doar la înscrierea sumei respective la masa credală, recuperarea fiind incertă. Din raportul privind cauzele ajungerii în insolvenţă publicat de lichidatorul judiciar, rezultă că nici vechii administratori, Adrian şi Nela Pavel, nici Codrin Saftiuc, nu sunt vinovaţi de starea firmei, singura vină purtând-o UTI pentru că a sigilat spaţiul. Un răspuns va fi aflat în dosarul adiacent deschis de Fisc, care a solicitat atragerea răspunderii personale a reprezentanţilor firmei, Codrin Saftiuc, Adrian Pavel şi Nela Bianca Pavel, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 27 aprilie. 

 

 

Comentarii