De Sănătate

Punem punctul pe știi

O situaţie greu de crezut la Hârlău: De un deceniu, Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică nu are medic psihiatru

luni, 03 octombrie 2016, 01:58
4 MIN
 O situaţie greu de crezut la Hârlău: De un deceniu, Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică nu are medic psihiatru

Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Hârlău (CRRN) funcţionează de 10 ani fără medic psihiatru. Cei peste 230 de ieşeni cu handicap mental internaţi aici nu au parte de supraveghere zilnică din partea unui medic psihiatru, cu toate că tulburările de comportament le pun lor viaţa în pericol, celorlalţi bolnavi, dar şi angajaţilor. Numai în primele nouă luni, DGASPC a fost informată că în centru au fost înregistrate 32 de cazuri de agresiune fizică, victime fiind în toate aceste situaţii personalul angajat, de la infirmiere şi asistente la preotul misionar. Angajaţii au fost zgâriaţi, tăiaţi cu bucăţi de sticlă, loviţi cu obiecte la nimereală sau atacaţi cu pumnii. 

Reprezentanţii DGASPC şi cei ai Sanitas arată că postul de medic psihiatru în centrul din Hârlău nu se ocupă din cauza inechităţilor salariale din sistemul de asistenţă socială. „Avem cea mai proastă grilă de salarizare. Dacă ar veni la noi, un medic psihiatru ar lua mai puţin de 1.300 de lei. Şi atunci cine să se mai înscrie la concurs? Noi am scos postul la concurs de foarte multe ori, dar fără succes”, a arătat Ioan Ticu, director adjunct la DGASPC.

32 de agresiuni fizice în acest an

Organigrama DGASPC prevede un post de medic psihiatru încă din 2005, când CRRN a intrat în subordinea instituţiei. Vreme de un an, postul a fost ocupat de un medic basarabean încadrat cu normă întreagă. Din 2006, în centru nu a mai fost angajat un medic psihiatru, cu toate că postul a fost scos de mai multe ori la concurs. În prezent, asistenţa medicală de specialitate este asigurată ieşenilor cu handicap internaţi la Hârlău printr-o colaborare cu titlu gratuit pe care DGASPC a încheiat-o cu o asociaţie de profil. Prin această colaborare, un medic psihiatru vine de două ori pe săptămână în CRRN pentru consultaţii şi pentru verificarea schemelor de tratament.

„Postul de medic psihiatru a fost prevăzut de la înfiinţarea CRRN Hârlău şi a fost ocupat un singur an. Ulterior, postul a fost scos de mai multe ori la concurs, dar nu s-a înscris nimeni. Acum, beneficiarii primesc tratament printr-o convenţie pe care am încheiat-o cu o asociaţie şi, practic, avem în centru medic psihiatru de 2-3 ori pe săptămână. Noi avem însă nevoie de medic permanent pentru că majoritatea beneficiarilor dezvoltă tulburări de comportament. Am avut o situaţie în care în timpul unei crize un beneficiar a spart un geam, a luat o bucată de sticlă şi a agresat un angajat. L-a tăiat pe frunte fără explicaţii”, a explicat Ioan Ticu, director adjunct DGASPC. Altădată, o ieşeancă cu grad de handicap mediu a făcut o adevărată scenă, acuzând că a fost violată de un angajat. Expertiza IML a demonstrat totuşi că femeia nu a fost agresată sexual.

Acum o lună, spusele unei alte beneficiare care susţinea că a fost bătută cu nişte chei şi cu un scaun de un angajat au fost demontate de imaginile surprinse de camerele de luat vederi. Femeia s-a lovit singură cu capul de uşă şi a refuzat să spună de ce a incriminat angajatul pe nedrept. În total, în primele nouă luni ale anului, DGASPC a înregistrat 32 de agresiuni fizice în centrul de la Hârlău, în care victime au fost angajaţii acestuia.

„Am fost anunţat de colega mea din centru cu privire la aceste agresiuni. Chiar ea, asistent medical, a fost victima unui astfel de episod. Şi-a luat liber după accident şi îi era frică să revină în centru. Sigur că bolnavii au tratamentul pentru boala cronică stabilit de psihiatru. Însă ce faci atunci când apar crizele, tulburările de comportament? Ce tratament îi dai pentru astfel de manifestări? Cine îl consultă în acele momente? O criză a unui bolnav cu un handicap mintal este o fază acută a bolii de care suferă, fază care trebuie şi ea tratată corespunzător. Din cauza inechităţilor salariale, chiar dacă sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială fac parte din aceeaşi familie bugetară, un doctor care intră în aceste centre specializate este remunerat cu o sumă derizorie”, a arătat Iulian Cozianu, liderul Sanitas Iaşi. 

Postul a fost scos la concurs de mai multe ori

Potrivit DGASPC, în CRNN sunt 243 de beneficiari din care 235 au afecţiuni mintale şi psihice. Într-un memoriu pe care DGASPC l-a trimis ministerelor Muncii şi Sănătăţii pentru a rezolva nevoia de medic psihiatru se arată că patologia beneficiarilor are un grad mare de complexitate. Bolnavii de la CRRN Hârlău sunt diagnosticaţi cu schizofrenie, autism, demenţe, psihoze, deficienţe mintale severe, tulburări organice cronice cerebrale, agitaţie psihomotorie.

„Persoanele cu dizabilităţi prezintă manifestări tulburări grave de comportament, autoagresivitate (ingestie repetată de corpuri străine, introducere de ace sub tegument, autolovire cu capul de suprafeţe dure, tăieturi pe suprafaţa corpului cu obiecte ascuţite) şi heteroagresivitate. Datorită acestui tablou clinic al beneficiarilor, s-a prevăzut în organigrama DGSPC un post de medic psihiatru care a fost scos la concurs de mai multe ori, dar care nu a fost ocupat deoarece există o diferenţă mare între domeniul protecţiei sociale şi cel al sănătăţii”, se arată în documentul citat. Potrivit directorului centrului, din cauză că beneficiarii se manifestă violent, unii dintre angajaţi îşi dau demisia după câteva luni de muncă. 

„Agresiuni avem periodic. În luna august, un bolnav a agresat psihologul. Este foarte dificil de lucrat cu ei. Se impune calm şi toleranţă, rezistenţă la stres fizic ş psihic, pentru că beneficiarii se agită prin natura bolii pe care o au. Ei devin foarte uşor agresivi fizic şi verbal, iar în unele cazuri, chiar dacă sunt sub tratament, medicamentele nu-şi mai fac efectul aşteptat”, a precizat Constantin Tănase, directorul CRRN. Pe lângă postul de medic psihiatru, centrul din Hârlău mai are nevoie de 10 angajaţi, infirmiere şi asistente medicale care să-i supravegheze pe bolnavi.

Comentarii