De Business

Punem punctul pe știi

Panică printre dezvoltatorii imobiliari: Fiscul le cere mai mulţi bani!

luni, 18 septembrie 2017, 01:50
3 MIN
 Panică printre dezvoltatorii imobiliari: Fiscul le cere mai mulţi bani!

Direcţia de Finanţe a demarat o serie de verificări în rândul dezvoltatorilor imobiliari care lucrează pe persoană fizică. Instituţia le cere să plătească impozit pe venit în cuntum de 16% şi nu doar impozitul pe vânzarea de case, cum procedau până acum, care era de doar 3%. „Nu pot să înţeleg, aceste controale parcă sunt forţate, deodată!”, spune reprezentanţii unui dezvoltator imobiliar.

Nu mai puţin de 20 de dezvoltatori imobiliari din Iaşi şi împrejurimi trec zilele acestea prin „furcile caudine” ale fiscului ieşean. Aceştia sunt controlaţi de inspectorii fiscali sub aspectul impozitului pe venit, măsură prin care se analizează dacă plătesc cei 16%, stopaţi direct la sursă, sau nu. Deoarece dezvoltatorii imobiliari nu fac activitate economică, fiind vorba de bunuri imobile, bunuri proprii, plătesc doar 3% impozit pe venit, ca orice vânzător de apartament din Iaşi. Cu toate acestea, conform unor surse din domeniu, dezvoltatorii depăşesc plafonul de TVA şi şi-au luat cod de activitate fiscală pentru activitate economică. Din acest moment intervin inspectorii fiscali care vor să vadă cine plăteşte conform legii 16% şi cine plăteşte în continuare cei 3%.

Înspecţiile au început de luna trecută, iar în rândul dezvoltatorilor există un soi de nelinişte, deoarece amenzile sunt mari, existând deja o persoană fizică care a fost sancţionată cu câteva sute de mii de lei. Reprezentanţii de la finanţe s-au limitat în a ne da detalii despre aceste controale, pentru numele dezvoltatorilor vizitaţi deja invocându-se secretul fiscal. „Se urmăreşte în primă fază impozitul pe venit, iar apoi în funcţie de ce găsim, şi alte lucruri. Este o măsură demarată la sugestia Curţii de Conturi, iniţial a fost pentru două din cele şase judeţe din Moldova, iar noi am extins-o pe toată Regiunea. Suntem la început, se încheie primele rapoarte. Noi le acordăm contribuabililor consultanţă pe toată această perioadă, majoritatea fiind înştiinţaţi cu un aviz de inspecţie fiscală. 

Ei au timp 15 zile ca să-şi pună la punct contabilitatea”, au precizat reprezentanţi din cadrul departamentului Inspecţie Fiscală a Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Iaşi. Unul dintre cei mai mari dezvoltatori ieşeni este nemulţumit de aceste controale prin care li se opresc mai mulţi bani şi de faptul că nu există o bună colaborare între ei şi ANAF. „Noi încă nu am primit aviz de inspecţie, însă ne aşteptăm. Controale pe TVA am avut periodic, au fost peste 20 de inspecţii fiscale, fiind vorba de un dezvoltator important. În legătură cu impozitul pe venit, adică impozit cu stopaj la sursă, ştim că este o altă interpretare, fiind vorba de impozit pe transferuri de proprietăţi. Curtea de Conturi ne verifică în fiecare an, nu s-a schimbat nimic în legislaţie, iar ANAF ar trebui să fie partener şi să ne înştiinţeze. De aceea nu pot să înţeleg, aceste controale parcă sunt forţate, deodată! Aici sunt trei parteneri, dezvoltatorii, notarii şi ANAF-ul. Cred că vor ieşi sume suficient de mari dacă va fi 16%, nu am calculat încă”, a precizat Aura Pârvu, directorul economic la firmele omului de afaceri Cristin Zămosteanu.

Un al om de afaceri din Iaşi, Bogdan Gheorghiu, cel care deţine Complexul Rezidenţial Newton din Tătăraşi ne-a declarat la rândul său: „Vă daţi seama că ne afectează afacerea aceste controale, dar nu vedem temeiul legal. Noi până acum am plătit 3%. Dacă se găseşte temei legal şi va trebui să plătim 16%, primul pas pe care îl voi face eu personal va fi să trec toate investiţiile imobiliare de pe persoană fizică, pe societate”, a precizat scurt acesta. Fraţii Ovidiu şi Cristian Negurici au fost deja vizitaţi de inspectorii fiscali, însă nu răspuns la apelurile telefonice repetate pentru a explica situaţia prin care trec. Aceştia au ridicat Complexul Exclusive Rezidence din Copou. 

 

 

Comentarii