Părinţii săraci din comunele din Iaşi, îndemnaţi să îşi trimită copiii la grădiniţă

marți, 09 august 2016, 19:58
2 MIN
 Părinţii săraci din comunele din Iaşi, îndemnaţi să îşi trimită copiii la grădiniţă

Şapte comunităţi locale din Iaşi vor primi o vizită din partea Asociaţiei OvidiuRO, în vederea implementării unui proiect naţional pentru informarea părinţilor săraci cu privire la beneficiile, inclusiv materiale, de a-şi înscrie copiii la grădiniţă prevăzute de Legea 248/2015. Aceasta din urmă precizează că, pentru fiecare copil înscris, prezent zilnic la grădiniţă, familia primeşte un tichet lunar în valoare de 50 de lei. 

Astfel, Caravana „Fiecare copil la grădiniţă“ a ajuns ieri în Iaşi şi va acoperi, timp de o săptămână, comunităţile din Lungani, Popeşti, Mironeasa, Ţibana, Moţca, Sireţel şi Dagâţa, comune care au fost identificate şi confirmate în urma unor colaborări cu Prefectura, Consiliul Judeţean, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Iaşi şi Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţii Sociale. În urma caravanei, organizatorii speră să recruteze şi mai mulţi copii eligibili pentru a merge la grădiniţă, în judeţul Iaşi fiind estimată existenţa unui număr de 5.725 de posibil beneficiari ai Legii 248/2015.

Iaşul este unul dintre cele 15 judeţe-gazdă care au fost selectate pentru desfăşurarea caravanei, selecţia fiind făcută pe baza gradului de sărăcie şi a numărului mare de copii aflaţi în situaţie de risc. La nivel naţional, după patru luni de implementare a acestei legi, aproximativ 65.000 de copii provenind din familii defavorizate au fost înscrişi în program la nivel naţional, iar 58% dintre aceştia au avut prezenţă zilnică şi au beneficiat de tichetul social pentru grădiniţă pentru lunile februarie – iunie.

„Unul dintre rolurile pe care ni le-am asumat este promovarea unui obicei important în dezvoltarea copiilor: acela ca atât părinţii cât şi profesorii de preşcolari să le citească celor mici. Cum în comuniăţile sărace mulţi dintre părinţi au la rândul lor dificultăţi cu cititul aducem cărţi cu poveşti alese atent care se prezintă uşor prin imagini şi ilustraţii“, a declarat Leslie Hawke, cofondator al Asociaţiei OvidiuRO. Activităţile din caravană vor include, prin urmare, sesiuni de citit cu copiii, jocuri educaţionale, dar şi discuţii de consiliere a părinţilor cu privire la importanţa educaţiei timpurii. 

Comentarii