Păziţi-vă de şerpi până în weekend! Atunci ajunge serul antiviperin la Iaşi

marți, 04 august 2015, 01:58
2 MIN
 Păziţi-vă de şerpi până în weekend! Atunci ajunge serul antiviperin la Iaşi

Criza de ser antiviperin va fi re­zolvată până la sfârşitul săptămânii. Ministerul Sănătăţii a anunţat că distribuitorul serului, Compania Naţio­nală Unifarm, a achiziţionat 150 de fiole pe care le va distribui la spitalele din ţară în funcţie de comenzile primite.

La Iaşi, în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon“, serul lipseşte de la în­ceputul lunii trecute atunci când ultima doză a fost folosită pentru un pacient din Târgu Neamţ. Potrivit medicilor, pacientul dezvoltase local, la mâna stângă, o reacţie alergică. Întrucât spitalul ieşean era singurul din zonă care de­ţinea ser antiviperin, bărbatul a fost adus la Iaşi.

Viperele, singurele specii de şerpi veninoşi de pe teritoriul României, trăiesc cu precădere în Dobrogea şi Banat, însă apar şi în alte zone geografice. La Iaşi, în rezervaţia Valea lui David, este întâlnită vipera ursini moldavica.

Muşcătura de viperă poate fi fatală doar în cazul în care în corpul victimei intră veninul şarpelui. Altfel, în funcţie de vârsta şi starea de sănătate a victimei, aceasta poate face alergie sau simţi dureri. Pacientul poate resimţi o stare generală alterată, transpiraţii abundente, gust metalic în gură, greţuri, vărsături, şi chiar con­vulsii. Potrivit medicilor, indiferent de situaţie, victima trebuie să ajungă de urgenţă la spital.

CITIŢI ŞI:

CRIZA care poate UCIDE la Iaşi! Nu este ser antiviperin în niciun spital

Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon“ nu şi-a refăcut încă stocul de ser antiviperin, pentru că farmacia Unifarm, lanţul care aprovizionează spitalul, nu are încă vaccinul în depozit. UPU se confruntă cu situaţia aceasta de la începutul lunii trecute atunci când ultima doză a fost folosită pentru un pacient din Târgu Neamţ.

 

Comentarii