De Sănătate

Punem punctul pe știi

Petiţie pentru ca bolnavii de scleroză multiplă să aibă acces la tratament din Occident

joi, 31 august 2017, 01:50
2 MIN
 Petiţie pentru ca bolnavii de scleroză multiplă să aibă acces la tratament din Occident

Bolnavii de scleroză multiplă din România au lansat de curând o petiţie online prin care cer introducerea unui nou tratament cu Ocrevus, medicament care a fost validat de către Agenţia Europeană pentru Medica­mente anul trecut, aflat până în urmă cu câţiva ani în fază de cercetare. Acesta este cunoscut ca primul medicament care ar putea reduce semnificativ progresia dizabilităţii la persoanele care suferă de scleroză multiplă în formă recurent remisivă şi primar progresivă.

 „Cere­rea noastră ca un grup mare de oameni din toată România, 10.000 de pacienţi care suferă de diverse forme ale bolii, este ca să avem acces la tratamentul cu Ocrevus. Oamenii aici se luptă pentru a duce o viaţă normală, îndurând ce provocări le-a pregătit boala pentru ei în fiecare zi. Este o urgenţă pentru mulţi pacienţi care nu mai pot îndura simptomele şi medicaţia cu interferon. Aici, în România, din cauza lipsei de interes, tratamentul este rar, greu accesibil, pacienţii sunt practic obligaţi să accepte orice formă de tratament disponibilă pentru ei, mulţi rămânând fără tratament. Mai ales, discri­minarea este la un punct culminant, deoarece mulţi pacienţi aflaţi în câmpul muncii sunt nevoiţi să îşi ascundă diagnosticul de colegii lor şi de şeful lor. Scleroza multiplă este privită ca un stigmat, eşti privit ca un inferior dacă menţionezi că suferi de o boală neurologică“, a menţionat Cris­tina Maria Drăgănescu, pacienta care a lansat petiţia online. Aceasta poate fi semnată la adresa www.change.org.

Scleroza multiplă este o boală auto­imună care afectează sistemul nervos, iar urmările constau în pierderea vederii, amorţeală resimţită în mâini sau picioare, pierderea puterii de concentrare, iar în timp, şi invaliditate. Aceasta nu poate fi vindecată, ci poate fi controlată prin tratament, în România existând în momentul de faţă şase alternative de tratament, însă, conform unor studii, Ocrevus este singurul care ar împiedica progresia bolii cu aproximativ 50%.  

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii