N

Pont pentru studenţi, în sesiune: mâncaţi banane

N

marți, 06 mai 2014, 01:50
2 MIN
 Pont pentru studenţi, în sesiune: mâncaţi banane

\N

Un experiment desfăşurat de cercetători olandezi de la Universitatea din Leiden a demonstrat că tirozina (conţinută în banane şi alte alimente) duce la îmbunătăţirea concentrării şi a reflexelor.
Aminoacizii sunt componente elementare ale proteinelor şi joacă un rol fundamental în funcţionarea organismului. În ceea ce priveşte tirozina, se ştie de multă vreme că este esenţială în sinteza unor compuşi importanţi ca dopamina şi adrenalina. Cercetătorii olandezi şi-au propus să testeze efectul unui supliment de tirozină asupra capacităţii de reacţie.
Voluntarii din grupul de studiu au fost aşezaţi în faţa unor monitoare pe care apăreau săgeţi când verzi, când roşii. Când apărea o săgeată verde, trebuia ca ei să apese un buton cât se putea de repede, în funcţie de sensul săgeţii (la stânga sau la dreapta). În cazul unei săgeţi roşii nu trebuia făcută nicio mişcare. Testele s-au realizat în doi timpi: după consumul unui suc de portocale îmbogăţit cu tirozină şi al unuia conţinând un element placebo (substanţă neutră).
Rezultatul a arătat că reflexele participanţilor au fost mult mai bune când au primit o doză de tirozină. Consumul de alimente bogate în tirozină – sau de suplimente – poate determina (fără efecte secundare) îmbunătăţirea atenţiei, concentrării şi reacţiei, consideră coordonatorii experimentului.
Ei recomandă o astfel de abordare în toate situaţiile în care sunt importante aceste facultăţi (studenţii în perioade de examene, condusul maşinii, etc.). Surse de tirozină sunt alimente ca spanacul, bananele, ouăle, soia, brânza, heringii marinaţi, migdalele sau fructele de avocado.

Comentarii