Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Premieră: tată judecat pentru că şi-a lăsat copiii singuri, plecând la muncă în străinătate

GALERIE
copil parasit
  • copil parasit
- +

Un caz dramatic, dar şi o premieră juridică, la Iaşi: un tată a fost trimis în judecată după ce şi-a lăsat copiii minori de izbelişte şi a plecat la muncă, în Portugalia. Cei trei minori - cel mai mare având 14 ani - au rămas acasă cu câteva kilograme de cartofi şi fasole şi patru pui. Înainte ca bărbatul să plece din ţară, soţia acestuia a fugit şi ea, în Italia, pentru a scăpa de bătăile bărbatului 

Procurorii ieşeni au finalizat o anchetă în premieră, deferind justi­ţiei un bărbat de 47 de ani pe care îl acuză de abandon de familie. Con­stantin Petraru a ajuns în vizorul anchetatorilor după ce şi-a lăsat co­piii de izbelişte, într-o casă dărăpă­nată din Trifeşti, şi a plecat la mun­că în Portugalia. Cei trei minori, de 11, 12 şi 14 ani, au fost nevoiţi să se descurce singuri după ce tatăl le-a lăsat doar câteva kilograme de cartofi şi fasole şi patru pui, şi a plecat din ţară. Pentru a nu muri de foame, copiii au apelat la mila sătenilor, până când autorităţile au intervenit şi i-au instituţionalizat. 

Aveau cinci copii

Procurorii spun că soţii Con­stantin şi Petronela Petraru sunt căsătoriţi de mai mulţi ani, în urma relaţiei lor rezultând cinci copii. Doi dintre aceştia sunt majori şi au plecat de la domiciliul din localitatea Trifeşti, ceilalţi trei minori fiind crescuţi în condiţii insalubre şi într-un mediu familial dificil. Din cauza tatălui, consumator înrăit de băuturi alcoolice, Petronela Petraru a plecat de acasă, la începutul anului 2015, ajungând în Italia la muncă. Femeia a refuzat să se mai întoarcă la soţ şi copii, motivând că acasă este bătută. Cei trei minori, toţi băieţi, au rămas astfel în grija tatălui, despre care procurorii spun că „provoca scandaluri pe fondul consumului de alcool, ţipete, in­jurii, ameninţări, acte de violenţă, motiv pentru care de multe ori cei trei copii minori fugeau de acasă, mâncau şi dormeau pe unde apucau“. 

În septembrie 2015, copiii au discutat cu reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), povestind asistenţilor sociali că tatăl lor nu se îngrijeşte de ei şi că se răzbună pe ei pentru că mama lor nu a mai vrut să se întoarcă din Italia. În momentul acela, Con­stantin Petraru şi-a luat un angajament pe propria răspundere că va avea grijă de copiii, altminteri ur­mând să fie decăzut din drepturile părinteşti. 

Toţi au abandonat şcoala

„Cu toate acestea, la data de 5 octombrie 2015, deşi era sigura persoană care se putea ocupa de îngrijirea minorilor, inculpatul Pe­traru Constantin i-a părăsit pe aceştia şi a plecat la muncă în Portugalia, lăsându-i pe minori singuri şi fără vreo persoană care să se ocupe de îngrijirea lor, întorcându-se în ţară la începutul anului 2016“, se arată în rechizitoriu. În acelaşi document se mai menţionează că poliţiştii din sat s-au sesizat şi au informat DGASPC despre această situaţie. Cei trei minori au fost preluaţi, astfel, după aproximativ două săptămâni cât au stat singuri şi instituţionalizaţi în­tr-un centru specializat. Fiind audiat, minorul de 14 ani, cel mai mare dintre fraţi, a spus că el a fost cel care le-a gătit fraţilor mai mici. În rechizitoriu se mai precizează că, după ce au rămas singuri, cei trei minori au abandonat şcoala şi au început să aibă un comportament „antisocial, la limita infracţio­nalităţii“. 

După ce s-a întors în ţară, Constantin Petraru a precizat că nu şi-a abandonat copiii şi că le-ar fi lăsat acestora bani şi alimente pentru a supravieţui, dar şi că ar fi rugat un cumnat să aibă grijă de ei. Audiat, respectiva persoană a negat acest lucru. „Pericolul social pe care îl prezintă abandonul de familie aduce atingere instituţiei familiei, care este considerată ca o valoare socială primordială în so­cie­tate, iar pentru aceste consi­de­rente, fapta de abandon de familie este incriminată şi sanc­ţionată de legea penală“, se mai arată în re­chizitoriu. Potrivit Codului Pe­nal, pentru infracţiunea de abandon de familie se poate acorda o pedeapsă de până la trei ani de închisoare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri