Premieră: tată judecat pentru că şi-a lăsat copiii singuri, plecând la muncă în străinătate

vineri, 19 august 2016, 02:01
4 MIN
 Premieră: tată judecat pentru că şi-a lăsat copiii singuri, plecând la muncă în străinătate

Un caz dramatic, dar şi o premieră juridică, la Iaşi: un tată a fost trimis în judecată după ce şi-a lăsat copiii minori de izbelişte şi a plecat la muncă, în Portugalia. Cei trei minori – cel mai mare având 14 ani – au rămas acasă cu câteva kilograme de cartofi şi fasole şi patru pui. Înainte ca bărbatul să plece din ţară, soţia acestuia a fugit şi ea, în Italia, pentru a scăpa de bătăile bărbatului 

Procurorii ieşeni au finalizat o anchetă în premieră, deferind justi­ţiei un bărbat de 47 de ani pe care îl acuză de abandon de familie. Con­stantin Petraru a ajuns în vizorul anchetatorilor după ce şi-a lăsat co­piii de izbelişte, într-o casă dărăpă­nată din Trifeşti, şi a plecat la mun­că în Portugalia. Cei trei minori, de 11, 12 şi 14 ani, au fost nevoiţi să se descurce singuri după ce tatăl le-a lăsat doar câteva kilograme de cartofi şi fasole şi patru pui, şi a plecat din ţară. Pentru a nu muri de foame, copiii au apelat la mila sătenilor, până când autorităţile au intervenit şi i-au instituţionalizat. 

Aveau cinci copii

Procurorii spun că soţii Con­stantin şi Petronela Petraru sunt căsătoriţi de mai mulţi ani, în urma relaţiei lor rezultând cinci copii. Doi dintre aceştia sunt majori şi au plecat de la domiciliul din localitatea Trifeşti, ceilalţi trei minori fiind crescuţi în condiţii insalubre şi într-un mediu familial dificil. Din cauza tatălui, consumator înrăit de băuturi alcoolice, Petronela Petraru a plecat de acasă, la începutul anului 2015, ajungând în Italia la muncă. Femeia a refuzat să se mai întoarcă la soţ şi copii, motivând că acasă este bătută. Cei trei minori, toţi băieţi, au rămas astfel în grija tatălui, despre care procurorii spun că „provoca scandaluri pe fondul consumului de alcool, ţipete, in­jurii, ameninţări, acte de violenţă, motiv pentru care de multe ori cei trei copii minori fugeau de acasă, mâncau şi dormeau pe unde apucau“. 

În septembrie 2015, copiii au discutat cu reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), povestind asistenţilor sociali că tatăl lor nu se îngrijeşte de ei şi că se răzbună pe ei pentru că mama lor nu a mai vrut să se întoarcă din Italia. În momentul acela, Con­stantin Petraru şi-a luat un angajament pe propria răspundere că va avea grijă de copiii, altminteri ur­mând să fie decăzut din drepturile părinteşti. 

Toţi au abandonat şcoala

„Cu toate acestea, la data de 5 octombrie 2015, deşi era sigura persoană care se putea ocupa de îngrijirea minorilor, inculpatul Pe­traru Constantin i-a părăsit pe aceştia şi a plecat la muncă în Portugalia, lăsându-i pe minori singuri şi fără vreo persoană care să se ocupe de îngrijirea lor, întorcându-se în ţară la începutul anului 2016“, se arată în rechizitoriu. În acelaşi document se mai menţionează că poliţiştii din sat s-au sesizat şi au informat DGASPC despre această situaţie. Cei trei minori au fost preluaţi, astfel, după aproximativ două săptămâni cât au stat singuri şi instituţionalizaţi în­tr-un centru specializat. Fiind audiat, minorul de 14 ani, cel mai mare dintre fraţi, a spus că el a fost cel care le-a gătit fraţilor mai mici. În rechizitoriu se mai precizează că, după ce au rămas singuri, cei trei minori au abandonat şcoala şi au început să aibă un comportament „antisocial, la limita infracţio­nalităţii“. 

După ce s-a întors în ţară, Constantin Petraru a precizat că nu şi-a abandonat copiii şi că le-ar fi lăsat acestora bani şi alimente pentru a supravieţui, dar şi că ar fi rugat un cumnat să aibă grijă de ei. Audiat, respectiva persoană a negat acest lucru. „Pericolul social pe care îl prezintă abandonul de familie aduce atingere instituţiei familiei, care este considerată ca o valoare socială primordială în so­cie­tate, iar pentru aceste consi­de­rente, fapta de abandon de familie este incriminată şi sanc­ţionată de legea penală“, se mai arată în re­chizitoriu. Potrivit Codului Pe­nal, pentru infracţiunea de abandon de familie se poate acorda o pedeapsă de până la trei ani de închisoare.

Comentarii