De Business

Punem punctul pe știi

Preţul apartamentelor noi este în scădere cu 5% în Iaşi

miercuri, 09 septembrie 2015, 01:50
3 MIN
 Preţul apartamentelor noi este în scădere cu 5% în Iaşi

 O analiză publicată recent arată că în judeţ apartamentele noi se vând, în medie cu 907 euro metrul pătrat, iar cele vechi cu 857 euro metrul pătrat. Cel mai probabil ieftinirea locuinţelor noi se datorează creşterii concurenţei pe acest sector de piaţă.

Iaşul este unul dintre puţinele oraşe mari din ţară unde preţul apartamentelor s-a diminuat luna trecută. Pe de altă parte, Cluj-Napoca a depăşit capitala ţării într-un top al celor mai scumpe oraşe, iar Timişoara are cel mai mare ritm de creştere anual, potrivit unei analize realizate de cel mai accesat portal imobiliar din România, imobiliare.ro. La Iaşi locuinţele s-au ieftinit cu 3,4 puncte procentuale luna precedentă. De la 887 euro metrul pătrat util, valoarea actuală a coborât până la 857 euro. Totuşi, conform aceleiaşi analize, cuantumul din prezent al metrului pătrat util este cu 7,3% mai mare decât în urmă cu un an, când acesta varia în jurul sumei de 799 euro. În luna august a acestui an, pe segmentul apartamentelor vechi a avut loc un avans de 0,5%, de la 802 la 806 euro pe metru pătrat, în vreme ce în cazul locuinţelor nou-construite s-a înregistrat o depreciere cu 4,9% în ultima lună, de la 954 la 907 euro per metru pătrat.

 
Bucureştiul a pierdut prima poziţie
 
La nivel naţional, după majorări de 0,5% şi 1,2% în iunie şi iulie, pe parcursul lunii august indicele imobiliare.ro a crescut cu 0,6 procente, de la 944 la 950 de euro pe metru pătrat util. „Per ansamblu, pretenţiile actuale ale proprietarilor se situează cu 4,7% peste nivelul de 907 euro pe metru pătrat consemnat în urmă cu 12 luni. Înregistrând o creştere anuală a preţului solicitat de 11%, apartamentele din Cluj-Napoca au devenit cele mai scumpe din ţară. Spre comparaţie, un apartament vechi cu două camere, cu o suprafaţă de 50 metri pătraţi utili, este cu 3.900 euro mai scump în Cluj decât în Bucureşti. În cazul unei garsoniere, diferenţa este de aproximativ 2.300 de euro, în schimb, pentru un apartament cu trei camere de 75 metri pătraţi, clujenii dau cu până la 6.000 de euro mai mult decât locuitorii Capitalei”, a specificat Adrian Erimescu, directorul general al portalului imobiliare.ro. Locuinţele din Bucureşti s-au scumpit în luna august cu 0,8 procente, de la 1.077 la 1.086 euro per metru pătrat. „După avansul de 2,9% din iulie, Bucureştiul a intrat în rândul celorlalte mari oraşe cu diferenţe pozitive de preţ la 12 luni, ecartul faţă de perioada similară a anului precedent situându-se acum la 0,9%”, a adăugat oficialul companiei. Un alt oraş unde majorarea faţă de august este tot de 0,8% este Braşovul. În oraşul de la poalele Tâmpei, preţurile au urcat de la 868 la 875 euro per metru pătrat.
 
Aceeaşi situaţie şi la Constanţa
 
În schimb, la Cluj-Napoca, indicele imobiliare.ro a ajuns la 1.103 euro per metru pătrat la finele lunii august, cu 2,7 procente mai consistent faţă de luna precedentă. Faţă de nivelul din urmă cu un an, preţul apartamentelor din Cluj-Napoca a cunoscut o majorare cu 11,1 procente, se arată în analiza citată anterior. În ultima lună, la Cluj, apartamentele vechi s-au scumpit cu 2,7% (de la 1.092 la 1.121 de euro per metru pătrat), iar cele noi au cunoscut un avans de 2,8% (de la 1.048 la 1.077 de euro pe metru pătrat). La Timişoara, preţul mediu solicitat de vânzătorii de apartamente a crescut cu 1,8% în aceeaşi perioadă, situându-se acum la valoarea de 915 euro per metru pătrat. Nu doar Iaşul a înregistrat o diminuare a preţurilor, un exemplu similar fiind Constanţa. „În opoziţie cu tendinţa consemnată la nivel naţional, pretenţiile vânzătorilor din oraşul de la malul mării s-au diminuat cu 1,1% pe parcursul lui august, de la 905 la 895 de euro per metru pătrat, diferenţa faţă de perioada similară a anului precedent situându-se acum la 4,8%. Apartamentele din blocurile vechi s-au ieftinit cu 0,7% luna trecută (de la 895 la 889 de euro per metru pătrat), iar cele noi au cunoscut un declin mai accentuat, de 2,2% (de la 930 la 910 euro per metru pătrat util)”, potrivit aceleiaşi analize citate în rândurile de mai sus
 

 

Comentarii