De Business

Punem punctul pe știi

Probleme de distribuţie la un medicament important

vineri, 29 aprilie 2016, 01:50
2 MIN
 Probleme de distribuţie la un medicament important

Un medicament important pentru persoanele suferinde de poliartrita reumatoidă sau psoriazis este tot mai greu de găsit în farmaciile ieşene. Potrivit unor informaţii primite de „Ziarul de Iaşi”, medicamentul Enbrel, care tratează printre altele şi boli ca artrita juvenilă idiopatică, artrita psoriazică sau spondilartrita axială, este foarte scump şi se poate elibera doar în baza unei reţete.

Un pacient nemulţumit ne-a sesizat faptul că în spatele acestui fenomen ar putea exista unele interese ce privesc singura companie care produce acest medicament, societatea Romastru Trading SRL, deţinută de nişte oameni de afaceri libanezi, care în prezent sunt anchetaţi într-un dosar instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie alături de alte firme din domeniul farmaceutic. În Iaşi, de distribuţia acestui medicament, pentru care Romastru Trading deţine, practic, monopol, dar şi a altor medicamente, se ocupă în zona de Est a ţării directorul Geanina Mituchi.

La rându-i, aceasta deţine împreună cu soţul său Cristian firma Geracrisa SRL, cu activitate în comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice. „Eu cred că ar trebui verificat modul în care se face distribuţia pentru acest medicament, pentru că multe ajung în export. Medicamentul Enbrel este unul dintre cele mai căutate medicamente la export. Acest export se face prin scoaterea de pe piaţă a pacienţilor din România şi trimiterea către pacienţi germani sau din alte ţări din vestul Europei. Astfel, Enbrel devine un medicament deficitar, iar pacientul român nu poate beneficia de tratamentul pe care în mod normal statul român îl decontează integral, viaţa lui fiind periciclată. Motivul e simplu, pentru că la o cutie de Enbrel vândută în ţările din Vest creează un profit mult mai mare. O cutie vândută pacientului român aduce un profit de 8 euro, însă dacă este exportat aduce un câştig de 200 de euro la fiecare cutie”, ne-a spus o persoană din sistem.

Reporterii „Ziarul de Iaşi” au consultat farmacii de la mai multe branduri şi răspunsurile au fost similare: medicamentul Enbrel se procură greu. „Nu avem, din păcate. Ştim că este o problemă cu acest medicament, se găseşte mai greu. Trebuie sunat la Romastru, că doar ei îl aduc”, ne-a spus o angajata unei farmacii din zona Podu Roş. Un răspuns similar ne-a fost oferit la o farmacie vecină, farmacista adăugând faptul că „există posibilitatea să găsiţi în farmaciile de pe lângă spitale, dar nu garantez”. Contactată telefonic, Geanina Mituchi, şefa Romastru în zona de Est a ţării, spune că nu ştie de existenţa unei astfel de probleme. „Este un medicament scump, de 2.500 – 3.000 lei, poate farmaciile unde aţi întrebat nu îşi permit să le ţină în depozite, dar dacă suntem contactaţi, se rezolvă. Nu ştiu la ce farmacii aţi fost, şi eu am vrut să iau copilului un medicament, nu l-am găsit la primele două farmacii unde am fost, dar am găsit la a treia”, a explicat Mituchi. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii