Programul de antiguvernare

vineri, 09 decembrie 2016, 02:50
2 MIN
 Programul de antiguvernare

A vorbi de un program de guvernare în această campanie este imposibil. Ştim însă sigur cam care ar fi ingredientele dezastruoase ale unei anumite posibile guvernări 

Cu câteva zile înaintea scrutinului, rezultatul alegerilor parlamentare este un fel de ghicit în bobi, chiromanţie şi premoniţii la un loc. Se ştie sigur că vom avea un câştigător previzibil în PSD, dar căruia îi poate scăpa guvernarea printre degete. Mulţi alegători nehotărâţi nu-şi dau seama ce anume i-ar putea mobiliza la vot, iar din cauza situaţiei fluide şi încâlcite nişte partide tremură la gândul ratării intrării în Parlament: ALDE, PMP ori UDMR. Sunt multe variabile, pot fi surprize pe toată  linia, iar combinatorica alcătuirii viitorul guvern se anunţă foarte complicată. A vorbi de un program de guvernare în aceste condiţii este aşadar imposibil. Ştim sigur cam care ar fi ingredientele dezastruoase ale unei asemenea guvernări.

– Un prim-ministru din seria interpuşilor, mandatarilor lui Dragnea, Ponta, Tăriceanu şi Băsescu. Un prim-ministru teleghidat, servind agenda grupurilor transpartinice care-i reprezintă pe cei menţionaţi.

– Numirea unui om de partid la ministerul justiţiei, aşa cum cere Liviu Dragnea; schimbarea sistemului de numire a şefilor parchetelor cum solicită Tăriceanu; continuarea politicii de blocare a anchetării parlamentarilor.

– Potenţarea curentului anti-european din sfera publică prin cultivarea politicii „stăpâni la noi acasă“, fără lecţii de la Bruxelles. 

– Revenirea Ecaterinei Andronescu in persona sau prin delegaţi la conducerea ministerului Educaţiei; noi intervenţii în componenţa şi atribuţiile CNATDCU, o nouă epocă a plagiatului şi a relativizării meritelor academice.

– O nouă eră a baronilor din sănătate şi blocarea reformei. Este doar o problemă de schimbare a ministrului Vlad Voiculescu după ce şi-a ridicat în cap sistemul.

– Măsuri de hărţuire şi descurajare a capitalului şi investiţiilor străine; păstrarea managementului falimentar în companiile de stat, cuiburi de plasament ale clientelei politice. 

– Compromiterea stabilităţii financiare şi a echilibrelor economice prin cheltuieli hazardate pe programe de asistenţă socială.

– Încurajarea curentului tradiţionalist din societate prin modificarea Constituţiei, aşa cum propune, de pildă, Coaliţia pentru familie.

– O politică externă de temperare „a neliniştilor“ ruseşti.  Direcţie expusă de Victor Ponta prin atacul îndreptat împotriva creşterii cheltuielilor militare la 2% din PIB.

Acestea ar fi unele dintre punctele cele mai sensibile şi periculoase ale unui program de… antiguvernare. Nemenţionate de programe, ele sunt de fapt liniile de forţă unde se întretaie negocierile subterane ulterioare. Punctele se pot bifa toate, pe rând, sau pot fi mai puţine spre deloc, în funcţie câţi români se vor prezenta la vot. Depinde cine va ţine sabia care taie nodul gordian al acestei situaţii încâlcite.

Comentarii