Promovarea s-a dus pe apa Buzăului

duminică, 29 septembrie 2013, 01:50
4 MIN
 Promovarea s-a dus pe apa Buzăului

 Poli Agro Unirea Iaşi – Stejarul Buzău 19-20 (12-14) în meciul decisiv pentru promovarea în Superliga de rugby. Ieşenii mai au o singură şansă: să câştige barajul cu Dinamo Bucureşti, care se va disputa pe stadioul Tepro

 

 
Poli Agro Unirea: Bunea, Manolachi, Formagiu – Crîşmaru, Bişoc –Pîslariu, Butnariu, Fînariu – Blejuşcă, Plai – Cernescu, Nistor, Neagu, Văcaru – Ignea. Au mai jucat: Cremeniţchi, Giuşcă, Dimofte, Tărăgan, Telesa, Simion.
Şansele de a obţine calificarea directă în întâiul eşalon rugbistic al ţării erau condiţionate de mai multe criterii: victorie, bonus şi recuperarea diferenţei de 16 puncte din turul play-off-ul de la Buzău. Ieşenii n-au marcat decât trei eseuri, n-au câştigat, iar discuţia despre cele 16 puncte devine inutilă. S-a dovedit că echipa din Buzău este mai bună pe ansamblul competiţiei. Semnul de întrebare, care a aprins speranţele înainte de meci, este legat de victoria din primăvară, de la Buzău. Răspunsul este clar: cel puţin doi jucători dintre cei care au plecat din vară, au fost esenţial pentru mecanismul echipei ieşene: este vorba de Paul Bolat (cel care juca pe cel mai important post din rugby, cel de mijlocaş la grămadă) şi flanker-ul Ştefan Druşcă, fostul căpitan. Iar plecarea lor, dar şi întărirea considerabilă a lotului buzoian, a răsturnat raportul de forţe. De la acel succes răsunător, Stejarul a câştigat toate cele trei întâlniri cu rugbiştii ieşeni, iar Iaşul trăieşte cu parfum de primăvară buzoiană.
Meciul a început greu pentru elevii lui Ioan Iftode şi Silviu Ţibichi, chiar dacă ei au fost cei care au deschis scorul. Însă înainte de aceasta, în min. 7, demiul Blejuşcă s-a accidentat, iar cei doi antrenori au trebuit să învârtească toată echipa. Tânărul Plai a trecut de pe uvertură pe demi, fundaşul Ignea a trecut la deschidere, aripa Neagu a fost mutat fundaş, iar Cernescu a fost nevoit să treacă de pe dreapta pe stânga. Cu toate acestea, după şase minute, o neatenţie în apărare a oaspeţilor, a fost speculată de nou-intratul Cremeniţchi, care a înscris primul eseu, netransformat de Ignea. În acele momente, ieşenii păreau a juca cu multă ambiţie, dejucând cu atenţie atacurile susţinute ale oaspeţilor, fără a reuşi să contreze pe treisferturi, compartimentul cel mai deficitar al echipei gazdă, în această partidă. Însă totul s-a schimbat în ultimele zece minute înainte de pauză. Stejarul a reuşit două eseuri consecutive (minutele 33, 38) şi, cu transformările (uşoare) aferente, scorul a devenit 5-14. O acţiune disperată cu grămada în ultimele secunde aduce eseul lui Manolache, transformat de Ignea.
Cu 12-14 la pauză, şansele de îndeplinire a obiectivului nu erau de loc mari. Două încercări se mai puteau realiza, însă pentru diferenţa aceea mai era nevoie şi de oarece lovituri de penalitate, pe care Poli n-a ştiut să le obţină. Din contra, la prima ocazie de acest gen, Stejarul a dus scorul la 12-17, ceea ce a frânt şi bruma de speranţă în teren a echipei ieşene. Satisfacţia platonică a unei victorii la limită adusă de eseul lui Giuşcă (transformat de Ignea) s-a stins în momentul în care Stejarul a transformat din nou cu piciorul. A mai intervenit şi o dublă eliminare, deşi Fînariu a fost cel lovit cu pumnul de adversar (arbitrul a considerat că flankerul ieşean a provocat incidentul), iar cearta izbucnită în teren între Pîslaru şi Manolachi a ilustrat cât se poate de bine degringolada. În cele din urmă, deşi Iftode şi Ţibichi au împrospătat înaintarea, schimbând întreaga linie I (pentru că grămada se arăta singura şansă de eseuri), nu s-a mai întâmplat nimic. Doar bucuria de final a buzoienilor, care a otrăvit şi mai mult inimile spectatorilor prezenţi pe Arena Tepro. Stejarul va promova în Superligă, indiferent de rezultatele ultimei etape, care se va disputa în week-end-ul următor, Ştiinţa Petroşani – Poli Iaşi şi Stejarul Buzău – RC Bârlad, iar ieşenii au o ultimă şansă, întâlnirea cu Dinamo Bucureşti (ultima clasată în Superligă), care se va disputa, probabil peste două săptămâni, la Iaşi.
În celălalt meci din play-off, RC Bârlad a învins pe teren propriu cu scorul de 32-15 pe Ştiinţa Petroşani. Clasament (înaintea ultimei etape): 1.Buzău – 23 p; 2. Iaşi – 15 p; 3. Bârlad – 7 p; 4. Petroşani – 5 p.
Semifinalele Superligii: RCM Timişoara – Farul Constanţa 42-8; Ştiinţa Baia Mare – Steaua 26-16. Finala se va disputa între aceleaşi echipe care au disputat anul trecut ultimul act.
 
 
Campioanele să trăiască!
Meciul de rugby de pe arena din Tătăraşi a fost urmat de un eveniment mai mult festiv, ultima etapă a campionatului de rugby în 7 feminin. Aceasta pentru că jucătoarele de la Politehnica şi-au asigurat cu o etapă în urmă cel de-al treilea titlu naţional consecutiv, ele înfruntându-se cu adversarele de la CSU Agronomia Bucureşti, Universitatea Cluj şi CS Roşia Montană. Cum era de aşteptat, rugbistele pregătite de Nicolae Tarcan au câştigat toate întâlnirile, într-un turneu care a demonstrat frumuseţea noului sport olimpic.
 
 

 

Comentarii