O grupare de contrabandişti a fost trimisă ieri în judecată de procurorii DIICOT Iaşi

Rechinul şi Broscoiul, trafic de ţigări peste Prut

sâmbătă, 08 iunie 2013, 01:50
2 MIN
 Rechinul şi Broscoiul, trafic de ţigări peste Prut

Patru persoane specializate în trafic de ţigări de peste Prut au fost trimise ieri în judecată de procurorii DIICOT Iaşi. Oamenii legii au stabilit că Ioan Pruteanu (32 de ani), zis „Rechinul“, a pus pe picioare gruparea în 2011, după care i-a cooptat şi pe Dumitru Lucian Moraru (27 de ani), zis „Lucă“, Dumitru Caşmet, zis „Broscoi“, şi Marius Pruteanu, zis „Guriţă“, ambii de 32 de ani.

Liderul grupării negocia cu persoane de peste Prut care ofereau spre vânzare ţigări de contrabandă. Negoţul se făcea în Republica Moldova, iar marfa era adusă în ţară după ce, în prealabil, un membru al reţelei trecea înot râul.

Şi-au cumpărat binoclu cu infraroşu

Potrivit rechizitoriului DIICOT, înainte de a se apuca de fărădelegi, traficanţii s-au pus la punct cu tehnologia. „În primăvara anului 2011, Pruteanu Ioan şi Pruteanu Marius au luat decizia de a cumpăra un binoclu cu infraroşu, urmărind asigurarea unor condiţii favorabile comiterii infracţiunii de contrabandă“, se arată în actul de acuzare.

În mai 2011, Marius Pruteanu şi Caşmet au trecut pentru prima dată Prutul înot şi s-au întors burduşiţi cu ţigări de contrabandă marca Winston. Tutunul a fost vândut prin intermediul unei firme din Trifeşti. O lună mai târziu, ieşenii au încercat să repete schema. „Introducerea ţigărilor a fost amânată succesiv pe 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, învinuiţii aşteptând apariţia unor condiþii favorabile introducerii lor în ţară, prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal“, au mai precizat procurorii.

În noaptea de 20 spre 21 iunie, traficanţii au fost surprinşi de poliţiştii de frontieră, care i-au luat la întrebări şi au întocmit dosar penal. În acelaşi dosar, DIICOT a mai scos de sub urmărire penală şi alte persoane, care au fost amendate administrativ. Prejudiciul calculat în acest caz depăşeşte 10.000 de lei.
 

Comentarii