Revizuirea Constitutiei: Avocatul Poporului nu va mai putea fi revocat din functie

marți, 04 februarie 2014, 14:04
2 MIN
 Revizuirea Constitutiei: Avocatul Poporului nu va mai putea fi revocat din functie

Comisia pentru revizuirea Constituţiei a decis marţi că Avocatul Poporului nu mai poate fi revocat din funcţie iar interceptările telefonice pot fi dispuse de judecătorul instanţei competente să judece fondul cauzei numai în cursul procesului penal.

Potrivit unor amendamente votate de membrii comisiei, Avocatul Poporului nu mai poate fi revocat din funcţie de Parlament iar mandatul său poate înceta doar în caz de deces, de incompatibilitate sau de demisie.

Potrivit unui alt amendament adoptat de comisie, "Avocatul Poporului este instituţia autonomă care are drept scop apărarea şi promovarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raport cu instituţiile publice".

Comisia pentru revizuirea Constituţiei a mai adoptat un amendament în care se arată că interceptările telefonice se dispun numai de judecătorul instanţei competente să judece fondul cauzei şi numai în cursul procesului penal.

"Interceptarea şi înregistrarea convorbirilor sau comunicărilor efectuate prin telefon ori prin alt mijloc electronic de comunicare, înregistrarea în mediul ambiental, localizarea sau urmărirea prin GPS ori prin alte mijloace electronice de supraveghere, înregistrarea de imagini, obţinerea listei convorbirilor telefonice ori alte asemenea tehnici prevăzute de lege se dispun de judecătorul instanţei competente să judece fondul cauzei şi numai în cursul procesului penal", stipulează amendamentul.

Un alt amendament adoptat la capitolul Dreptul persoanei vătămate de o autoritate publice prevede că: "statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Răspunderea statului este stabilită în condiţiile legii şi nu înlătură răspunderea magistraţilor care şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă. Statul exercită dreptul de regres, în condiţiile legii". (Agerpres) 

Comentarii