De Business

Punem punctul pe știi

Romanii care nu sunt pensionari pot plati contributia de asigurari sociale pe perioada in care nu au fost asigurati în două locuri

marți, 25 octombrie 2016, 13:11
1 MIN
 Romanii care nu sunt pensionari pot plati contributia de asigurari sociale pe perioada in care nu au fost asigurati în două locuri

In Monitorul Oficial de luni, 24 octombrie 2016, a fost publicat un act normativ ce introduce o derogare de la prevederile Legii pensiilor publice. In acest sens, in urmatoarele 6 luni, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia. 

Ce spune in esenta documentul aparut ieri:
 
-Legea nr. 186/2016 introduce o derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in sensul ca persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia.In acest sens, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii analizate astazi, persoanele interesate pot incheia un contract de asigurare sociala, contract tipizat prevazut in anexa la lege.
 
– Plata contributiei de asigurari sociale se poate face pentru perioada cuprinsa intre data incheierii contractului de asigurare sociala in conditiile Legii nr. 186/2016 si ultimii 5 ani anteriori acestei date. In acest sens, perioada pentru care se achita contributia de asigurari sociale se considera stagiu de cotizare in sistemul public de pensii.
 
Integral, pe hotnews.ro

Comentarii