Românul devine fiinţă acvatică

sâmbătă, 16 iulie 2016, 15:15
4 MIN

* E cam mijlocul verii şi, dacă ne luăm după prezentatorii de la televiziuni, "veselia în staţiuni este ca la ea acasă". Dacă ne luăm după ce vedem prin oraşe, şi foarte mulţi români sunt la ei acasă – unde au puţine şanse să dea nas în nas cu veselia (care, repetăm, e în staţiuni, stă pe şezlong şi bea bere). Am vrut să aflăm dacă pentru cei care încă n-au ajuns prin staţiuni există locuri răcoroase, umbroase şi avantajoase, în care să se ude şi cu altceva decât cu transpiraţia şi să se simtă bine:

* Reprezentativa localitate Consumatori e străbătută de o gârlă, poreclită Misipipi, fiindcă altă canalizare nu există, în ciuda promisiunilor din campania electorală; nişte săteni sătui de căldură, dar pricepuţi la fizică, au calculat că lucrul mecanic necesar pentru a aduce zilnic apă de la fântână iese mai mare decât cel necesar pentru a prăvăli o singură dată de pe podeţ, în albia gârlei, nişte frigidere vechi şi aragazuri ruginite, o caroserie de Dacia 1100 şi alte ciuveie. Lacul de acumulare a crescut: a doua zi, în el se scăldau, veseli, iubitorii de bălăceală. Din nefericire, specialiştii în fizică n-au mai calculat şi înălţimea H a apei de la care se va rupe barajul, din cauza presiunii. Înotătorii care se bălăceau în momentul catastrofei se află acum în drum spre casă, venind pe jos din Delta Dunării, unde i-a dus apa.

* De câteva zile, sătenii din nordul aceleiaşi localităţi Consumatori se adună să se răcorească la bazinul de înot, după programul de lucru la bufet. Primarul declară că habar n-are de aşa ceva, că nu a primit fonduri pentru aşa ceva şi că n-a iscălit vreo autorizaţie pentru vreun bazin, nici măcar la beţie. L-am întrebat telefonic pe proprietar, aflat în concediu, dar şi el a părut mirat: "Piscină la mine în curte? Nu există, habar n-am, nu ştiu nimic! … Staţi aşa: un bazin betonat, de vreo patru pe patru? Io n-am pus apă, o fi fost de la ploaie… Păi aia e fosa septică din ograda mea, tocmai mi-au făcut-o meşterii!".

* Şi localnicii din centrul localităţii Consumatori au găsit loc de răcorit şi bălăcit în zilele fierbinţi de vară, dar nu într-o fosă septică. Ei profită de faptul că Antonescu Pâlnie, consăteanul lor, şi-a săpat fundaţia unei viitoare case: au aşteptat să fie finisată pe dinăuntru (garaj, loc de beci, loc de cramă etc. – vreo patru încăperi mari), apoi au pus mână de la mână şi i-au dat proprietarului de băut. Cât acesta s-a tot aflat la bufet, să consume, apoi să se dreagă, apoi să se dreagă după dres şi tot aşa, ei au umplut fundaţia casei cu apă şi s-au scăldat. Din nefericire, într-o noapte, nişte necunoscuţi au aruncat peşti în bazin; sărmanii localnici nu se mai pot bălăci, din cauza pescarilor din tot judeţul, adunaţi pe maluri.

* Ştire de ultimă oră din Consumatori: în noaptea trecută un răuvoitor a profitat de întuneric şi a tras fire de la stâlp până în bazin; peştii s-au curentat şi au ieşit la suprafaţă, cu burţile în sus. Pe lângă ei a fost curentată şi o doamnă de vârsta a treia, soacra învăţătorului, care adormise pe saltea, cu picioarele în apă; în cazul său, curentul a avut proprietăţi benefice: şocul electric a vindecat-o de reumatism şi a făcut-o sprintenă şi vioaie. Învăţătorul, exasperat, vrea să o curenteze cu fire de la bateria maşinii, să-i bage curent continuu, ca să-i revină reumatismul şi să se potolească.

* Pe lângă cei din Consumatori, mulţi alţi români au izbutit să se răcorească în diverse locuri şi moduri; din câte spun unii dintre aceştia, care doresc să rămână anonimi, chiar şi bazinele staţiilor de epurare pot reprezenta, în zilele calde, nişte alternative onorabile la ştranduri şi piscine. 

 

Comentarii