SCANDAL LA UMF! Fata comisarului Zacornea, punctaj umflat la admitere

joi, 04 februarie 2016, 03:01
4 MIN
 SCANDAL LA UMF! Fata comisarului Zacornea, punctaj umflat la admitere

Numele A.Z. era trecut pe lista mai lungă a studenţilor marocani care au avut punctajele umflate artificial. Era singurul nume trecut cu iniţiale. „De ce mă întrebaţi pe mine, nu înţeleg legătura. Sunt divorţat de 4 ani“, ne-a declarat comisarul-şef Vasile Zacornea. Ce spune rectorul de atunci, cel care a făcut sesizarea la DNA:

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi a atacat în contencios admi­nistrativ contractele de studii semnate de către 43 de studenţi, bănuiţi a avea dosarele fraudate, dar care au apucat să se înmatriculeze în toamnă înainte ca universitatea să oprească înscrierile şi să reevalue­ze dosarele. Frauda care a fost comisă în acest caz nu este rezumată însă doar la studenţii străini care au venit să studieze la Iaşi, ci şi la studenţi români care s-au înscris pe locurile cu taxa în valută. Un astfel de caz, prezentat de săpta­mâ­nalul „7est“, este al Andreei Zacor­nea, fiica comisa­rului-şef Vasile Zacornea, şeful Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

Până la publicarea pe portalul instanţelor a celor 43 de nume de studenţi chemaţi în judecată de către UMF, apartenenţa Andreei Zacornea pe listele de la UMF nu era clară. După cum a prezentat anterior „Ziarul de Iaşi“, au existat patru rânduri de liste cu studenţii înmatriculaţi pe locurile cu taxă în valută – cele iniţiale, aprobate de Senat, cele în care peste 90 de dosare au fost modificate din pix, având punctajele crescute artificial, cele rezultate în urma eliminării dosarelor cu probele şi cele finale, făcute după reevaluarea din temelii a tuturor dosarelor.

Nu­mele Andreei Za­cornea nu figu­rează, practic, pe niciun set de liste, însă în rândul celor cu dosarele fraudate, la Facultatea de Medicină Generală, linia de predare în limba engleză, apare un al 165-lea candidat, fără punctaj, care are doar iniţialele trecute – Z.A. În dreptul acestuia nu fi­gurează niciun punctaj, însă el nu se regăseşte pe primele liste, şi este singurul candidat care este trecut în felul acesta.

Contactat telefonic de „Ziarul de Iaşi“, comisarul-şef Zacornea a admis că „fata respectivă“ poate fi fiica sa, dar a precizat că, în ulti­mii patru ani, în urma divorţului, nu a păstrat legătura cu ea.

„Nu înţeleg de ce mă întrebaţi pe mi­ne, nu înţeleg legătura. Să spun ce? Că nu ştiu? Nu ştiu, nu cu­nosc nimic. Ce legătură are persoana mea şi funcţia în care eu lucrez cu faptul că Zacornea An­dreea este la Medicină şi ce a făcut ea acolo, că nu ştiu. Eu am o fată Zacornea Andreea, ştiu că este studentă la Drept. Dacă s-a dus la Medicină, este alegerea ei; nu ştiu, nu am nicio treabă. Are 23 de ani. Nu văd de ce să îmi atribui chestia asta când ştie toată lumea că nu am o relaţie cu ea. Eu sunt divorţat de patru ani de zile, nu am vorbit cu ea, şi ea nu discută cu mine, este alegerea ei“, ne-a declarat comisarul-şef.

„Un fals grosolan“

Prof.dr. Dragoş Pieptu, rector al UMF în perioada în care a exis­tat scandalul cu dosarele trucate, el fiind chiar denunţătorul, a precizat pentru „Ziarul de Iaşi“Andreea Zacornea a fost unul dintre studenţii care aveau un punct sub linia admisibilă, de 47, şi în numele căreia s-au făcut mai multe presiuni.

„Ea a fost strecurată între cei cu 47, fapt ce a produs declicul şi m-a făcut să caut în alte direcţii. Presiuni s-au făcut de la mai mulţi, astfel încât aveam un cerc de suspecţi la care ştiam exact punctajul, dar, sincer, nu mă aşteptam la un fals atât de grosolan. Urmăream cu totul alte piste“, a declarat prof. dr. Dragoş Pieptu.

Întrebat despre felul în care s-au desfăşurat aceste presiuni, fostul rector al UMF nu a individualizat un singur caz, ci a vorbit la modul general despre faptul că acestea au fost „insi­dioase“.

„Surprinzător pentru mine a fost capacitatea de perseverenţă, de învăluire şi de insistenţă, împreună cu ingeniozita­tea în abordare. Aceste caracte­ristici cumulate mi-au arătat că persoanele care vor să şunteze singura cale legală de admitere sunt bine sprijinite de oameni din sistem, care cunoşteau bine toate ascunzişurile legii şi, mai ales, sunt informate în timp real despre ce se întâmplă în procesul de admitere din universitate“, a adăugat prof.dr. Dragoş Pieptu.

În momentul de faţă, DNA de­rulează o anchetă în urma se­sizărilor primite dinspre UMF şi Ministerul Educaţiei în acest caz.

Comentarii