Sclipirea debutantului

joi, 24 martie 2016, 02:43
3 MIN
 Sclipirea debutantului

 

România – Lituania 1-0 (0-0) în primul test al anului 2016 al tricolorilor lui Anghel Iordănescu. Nicuşor Stanciu a debutat cu un gol senzaţional
 
 
România: Pantilimon– Măţel, Chiricheş, Moţi, Filip (’87 – Toşca) – Pintilii, Sânmărtean (’57 – Hoban) – Torje (’56 – Ivan), Tănase (’46 – Stanciu), Stancu (’76 –Hora) – Rusescu (’46 – Keşeru). Selecţioner: Anghel Iordănescu.
Lituania: Zubas – Vaitkunas, Freidgeimas, Girdvainis, Andriuskevicius – Slivka (’67 – Kuklys), Zulpa – Petravicius (’81 – Velyulis), Cernych (’81 – Panka), Luksa (’56 – Mikoliunas) – Spalvis (’67 – Matulevicius).. Selecţioner: Edgaras Jankauskas.
Arbitru: David Fernandez (Spania).
1-0, min.64: şut excepţional, la semiînălţime de la 30 m al debutantului Nicuşor Stanciu.
Cartonaş galben: Girdvainis
 
Ploaia a stricat terenul de la Giurgiu îndeajuns să-i facă pe spectatori să nu spere la vreun dram de spectacol. Iar Iordănescu, între ideea de a alinia cel mai bun “11” şi a-şi menaja titularii pentru meciul cu Spania, a ales cea mai proastă soluţie: un melange între cele două variante. Şi pentru ca ciorba din teren să se asorteze cu cea organizatorică, o gafă de proporţii s-a văzut la intonarea imnurilor. Fanfara s-a trezit că în loc de imnul Lituaniei, care trebuia cântat la început, cum era şi normal, l-a intonat pe cel al României, cineva a zis “la loc comanda”, dar tot “Deşteaptă-te, române!” a ieşit, în aplauzele batjocoritoare ale lui Torje. Imnul României s-a prelungit destul până a găsit concert-maistrul partitura lituaniană şi meciul a început.
Balticii s-au cantonat în defensivă şi păreau că vor încheia aşa cum au început, iar gazdele tricolore s-au canonit să plimbe mingea de la unul la altul, cu o linie de mijloc eterogenă, în care tot “turcii” au fost mai activi: Bogdan Stancu şi rezerva osmanlîie, Torje. Acesta din urmă a încercat un şut de la 25 de metri (’13), iar “Motanul” Stancu a trimis o minge cu capul peste poartă şi a înscris un gol, anulat corect pentru ofsaid. Speranţa Viitorului, Florin Tănase, a reuşit doar o fază luminoasă (’33), când l-a deschis pe Stancu în adâncime, acesta fiind deposedat în ultimă instanţă de fundaşul Freidgeimas. Balticii au ieşit pe finalul reprizei de la cutie şi au avut o mare ocazie înainte de pauză: Moţi a “oferit” oaspeţilor o lovitură liberă de la 17 metri, bine executată de Spalvis, dar Pantilimon a fost atent.
După pauză, speranţele că Stanciu şi Keşeru vor dinamiza jocul tricolorilor au fost alimentate de acţiunea individuală a stelistului din min. 50. Nici finalizarea n-a fost rea, a ieşit un corner din care Moţi a reluat cu capul pe lângă poartă. Şi dacă foarfeca cvasi-debutantului Ivan n-a ajuns să prindă genericul, golul a venit tot de la Stanciu, care a reuşit la debut un gol cu adevărat senzaţional. Şi nu s-a mai întâmplat mare lucru, de parcă jucătorii s-au săturat de ploaia mocănească, aşteptând căldura vestiarului.
Având în vedere calitatea terenului şi a adversarului, meciul cu Lituania a fost un fel de team-building între generaţii, dar nici pe departe un test edificator. Meciul de duminică cu Spania, de la Cluj va fi altceva!
 
 

Comentarii