Securitatea aeroporturilor este perfectibilă, dar vor exista întotdeauna puncte slabe (expert)

joi, 30 iunie 2016, 10:11
1 MIN
 Securitatea aeroporturilor este perfectibilă, dar vor exista întotdeauna puncte slabe (expert)

Aeroportul Ataturk din Istanbul este ultrasecurizat și proceduri de acces mai restrictive ar putea reduce riscurile atacurilor, dar oricâte măsuri ar fi luate, există riscul ca eventuali atacatori să găsească puncte slabe și își vor adapta modul de operare, estimează Robert Haddon, expert în aeronautică și apărare în cabinetul american de consultanță Frost&Sullivan.

Astfel, aeroportul Ataturk din Istanbul este reputat pentru că a instituit un important sistem de securitate constând într-un control încă de la intrarea în terminalul internațional, suplimentar față de controalele înaintea accesului la sălile de îmbarcare. Există, de asemenea, inspecții ale mașinilor de către gărzi, dar se pare că acestea se fac doar în mod aleatoriu, afirmă Haddon.

În ceea ce privește recentul atentat triplu, anchetatorii nu au stabilit clar încă țintele potențiale ale atacatorilor și le este deci dificil să afle până în ce punct măsurile instituite au contribuit la diminuarea impactului.

Totuși, faptul că două dintre cele trei explozii s-au produs în afara terminalului sau aproape de intrarea în terminal ar putea însemna că sistemele de securitate au reușit să împiedice atacatorii să acceadă la zonele cele mai frecventate, cum sunt zonele de control al pașapoartelor și de înregistrare, observă expertul.

Continuarea: Agerpres

Comentarii