De Business

Punem punctul pe știi

Şeful Termoservice a învins Volksbank în instanţă

luni, 28 septembrie 2015, 01:50
3 MIN
 Şeful Termoservice a învins Volksbank în instanţă

Ciprian Chiriţa (FOTO) împreună cu soţia sa a contractat două credite în franci elveţieni de la Volksbank. Creditele au fost acordate cu o dobândă preferenţială fiindcă soţia lucra la bancă. In momentul în care a plecat de acolo, instituţia a impus o dobândă mai mare, dar peste nivelul standard care era prevăzut în contract.

Noul director de la Termoservice, Ciprian Chiriţa, a învins definitiv în instanţă instituţia bancară Volksbank după ce i-a fost impusă o dobândă mai mare decât prevedea contractul. Chiriţia a contractat două credite cu o valoare totală de peste 140.000 de franci elveţieni de la Volksbank când soţia sa, Genoveva, era angajată a băncii şi, prin urmare, beneficia de unele „discounturi”. Cu alte cuvinte, la momentul semnării contractului, în 2008, s-a stabilit ca familia Chiriţa să plătească o dobândă mai mică decât alţi clienţi ai băncii, însă în cazul demiterii sau demisiei angajatei, se trecea la o dobândă standard. Însă, după ce Genoveva Chiriţa a plecat de la Volksbank, banca a decis unilateral să stabilească un cuantum al dobânzii care era mai mare decât dobânda standard de la momentul contractării creditului. „Noi am beneficiat de o dobândă preferenţială pentru că soţia mea lucra în momentul contractării creditului la Volksbank. În contract, a fost specificat că dacă soţia mea va părăsi compania, se va reveni la dobânda standard. Această dobândă standard era de 3,99% la momentul contractării, însă noi ne-am trezit cu o dobândă de 6% stabilită de bancă unilateral, iar acesta a fost motivul pentru care s-a ajuns la instanţele de judecată. Dobânda pe care o plăteam era aceeaşi, de fapt, doar că noi n-am plătit evaluarea apartamentului şi alte facilităţi pe care dacă le plăteam ajungeam la  4.35%” , a explicat Ciprian Chiriţa.

 
 Două procese
 
Când au văzut ce dobândă le-a pregătit unilateral Volksbank, soţii Chiriţa s-au adresat Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Iaşi care a solicitat documente, a făcut verificări şi a considerat că acea clauză din contract care i-a permis instituţiei bancare să  impună acea dobândă este abuzivă. În aceste condiţii, CJPC Iaşi a amendat Volksbank cu 10.000 lei, cu posibilitatea plăţii a doar 1000 lei în 48 de ore, şi a dispus impunerea dobânzii standard. Volksbank a plătit a doua zi, dar a contestat ulterior în instanţă procesul verbal de contravenţie. După zece luni de judecată, respectiv în octombrie 2014, magistraţii Judecătoriei Iaşi au respins solicitarea Volksbank şi au dispus revenirea la dobânda din momentul semnării contractului şi restituirea sumelor achitate de soţii Chiriţa cu dobândă mărită. Între timp, însă, soţii Chiriţa au decis să acţioneze banca în instanţă şi în nume propriu, deschizând un proces cu obligaţia de a face – constatare clauză abuzivă – restituire sumă, dar procesul a fost suspendat până ce judecătorii de la Tribunal aveau să rezolve recursul declarat de bancă la sentinţa Judecătoriei.
 
 Banca a înapoiat sumele plătite în plus
 
 În această vară, sentinţa prin care soţii Chiriţa şi CJPC aveau dreptate a fost menţinută de Tribunal, astfel că banca a înapoiat toate sumele restante şi a impus dobânda existentă la semnarea contractului. „Sumele plătite în plus cu dobânda mărită le-am reprimit, dar nu le-am luat acasă, ci le-am plătit ca avans la Volksbank ca să îmi scadă din sumă. Noi am apelat la Protecţia Consumatorului, care a considerat că este o clauză abuzivă aceasta, şi a amendat instituţia bancară, care a plătit amenda a doua zi şi apoi a contestat procesul verbal de contravenţie. Eu şi soţia mea suntem intervenienţi în acest proces. Acum plătim o dobândă de 4,25 – 4.30%, mai mare decât era la momentul contractării, când era 3,99%, dar având în vedere că atunci am avut nişte beneficii, măcar este una corectă”, a încheiat Chiriţa.
 

 

Comentarii