De Sănătate

Punem punctul pe știi

Şi nou-născuţii vor avea card de sănătate. Medicii din Iaşi nu sunt de acord

duminică, 04 octombrie 2015, 10:47
3 MIN
 Şi nou-născuţii vor avea card de sănătate. Medicii din Iaşi nu sunt de acord

Copiii vor avea şi ei card de sănătate începând cu 2016. 

Potrivit unei declaraţii a ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, proiectul cardului de sănătate va fi extins şi va cuprinde inclusiv asiguraţii cu vârstele mai mici de 18 ani. În prezent, cardul de sănătate se adresează doar asiguraţilor adulţi care nu pot beneficia de îngrijiri medicale sau de reţete eliberate de farmacii fără să prezinte documentul. Conform ministrului Bănicioiu, cel mai probabil, de la anul, toţi copiii vor beneficia de servicii medicale în baza cardului de sănătate.

„Vreau să extindem varianta de card, varianta informatică, şi pentru categoria 0-18 ani. Ne gândim să facem lucrul acesta de anul viitor, când ar putea intra în vi­goare“, a explicat ministrul de resort.

Reprezentanţii ministerului motivează necesitatea cardului de sănătate inclusiv la asiguraţii minori prin faptul că proiectul este o barieră în faţa fraudelor din sistem, şi anume în faţa ra­portării de servicii medicale false. Cu toate că autorităţile de la nivel central au conturată ideea cardului de sănătate şi pentru copii, reprezentanţii din teritoriu spun că încă nu au auzit de planurile Bucureştiului.

„Nu am fost informaţi cu privire la această posibilitate. Momentan, cardul de sănă­tate este obligatoriu pentru asiguraţii adulţi“, a arătat ec. Robert Dâncă, pre­şedintele Casei Judeţene de Asi­gurări de Sănătate.

Medicii spun, pe de altă parte, că extinderea acestui proiect inclusiv la copii nu este, cel puţin la prima vedere, o idee foarte bună, având în vedere că minorii ar trebui să aibă la ei cardul în orice moment, inclusiv când merg la şcoală.

„Elevii primesc totuşi primele îngrijiri de la medicul de şcoală, dar ce faci dacă lui i se face rău şi ajunge la spital? Co­pilul trebuie să aibă cardul la el, dacă proiectul va fi implementat pe aceleaşi principii“, a spus dr. Anca De­leanu, preşedintele Societăţii Medi­cilor de Familie din Iaşi.

Medicul a mai precizat că, pentru a extinde pro­iectul, este nevoie şi de o îmbunătăţire considerabilă a sistemului informatic care procesează datele.

„Săptămâna asta, în ultimele trei zile a fost crunt. Sistemul a căzut continuu şi nu s-a putut lucra normal. În loc să ai grijă de pacienţi, stăm să pornească sistemul. Cardul de sănătate este o modalitate prin care medicii sunt verificaţi dacă vin la muncă, şi cam atât. Îl vor extinde la copii, şi probabil apoi inclusiv la medicii veterinari. Şi pisicile, şi câinii vor avea, în cele din urmă, card de sănătate“, a conchis dr. Anca Deleanu.

Comentarii