De Business

Punem punctul pe știi

Situaţie paradoxală la un fost mare producător de vinuri

miercuri, 31 august 2016, 01:50
3 MIN
 Situaţie paradoxală la un fost mare producător de vinuri

Vinia, firma aflată în faliment, a ajuns să plătească chirie pentru fostele clădiri după ce le-a vândut în urma procesului de lichidare.

 

Lichidatorul fostului producător de vinuri Vinia SA, Casa de Insolvenţă Transilvania – Bucureşti, cu o mână ia şi cu cealaltă dă bani ofertanţilor care au cumpărat clădirile firmei. Din cauza stocurilor foarte mari de vinuri ce nu au putut fi valorificate, noii proprietari ai clădirilor Vinia au solicitat şi vor primi chirii consistente pentru a găzdui, până la valorificare, bunurile societăţii falite. Potrivit unui raport recent al lichidatorului judiciar, societatea Daily Group din Suceava, care a achiziţionat la sfârşitul anului trecut sediul central al firmei de pe bulevardul Metalurgiei, a cerut plata unei chirii pentru a păstra în continuare bunurile. După achitarea ultimei rate, noul proprietar a fost de acord să păstreze gratuit bunurile (stocuri de produse, arhivă, mobilier, echipamente etc) timp de 180 de zile, însă lichidatorul nu a reuşit în această perioadă să elibereze imobilul.

„La data de 18.06.2016, bunurile mobile rămase în locaţia Iaşi, strada Metalurgiei, nr. 4, nu au fost valorificate în totalitate, iar relocarea acestora este imposibilă, deoarece unităţile Vinia din teritoriu au fost valorificate în cadrul procedurii de lichidare, costurile de relocare ar depăşi mult valoarea de vânzare a acestor bunurie care sunt în principal băuturi vrac şi vinotecă la care se adaugă costurile cu închirierea unui spaţiu şi a recipientelor necesare şi faptul că în locaţie sunt depozitate băuturi accizabile, iar relocarea trebuie efectuată sub supraveghere şi control vamal. Având în vedere aceste considerente, soluţia optimă în situaţia dată a fost negocierea cu proprietarul a unei chirii pentru suprafaţa ocupată, respectiv 5.641,26 mp, până la data de 30.09.2016 cu posibilitatea prelungii prin act adiţional. S-a negociat cu proprietarul o chirie lunară de 10.000 euro/lună fără TVA, pentru o suprafaţă de 5.641 mp teren, urmând ca pe măsura valorificării şi ridicarea bunurilor din locaţie, preţul chiriei să scadă proporţional cu spaţiul eliberat”, potrivit raportului.

O situaţie similară se petrece şi cu bunurile mobile pe care Vinia SA le are în spaţiile pe care le-a deţinut în Podu Iloaiei şi Tomeşti, clădiri achiziţionate în 2014 de firma Cotnari Vin SA. În total, în cele două locuri, Vinia ţine ocupată cu bunurile sale o suprafaţă de peste 1800 mp. De la momentul înstrăinării şi până la 1 august, lichidatorul a negociat să plătească suma de 10.300 euro, iar până pe data de 1 august 2017 s-a angajat să plătească 0,265 euro/lună/mp, respectiv o chirie lunară de circa 485 euro. La momentul redactării raportului, lichidatorul negocia şi cu noul proprietar al spaţiului de la Cosmeşti, Bohotin Prodvin, însă datele referitoare la contractul de închiriere nu sunt încă publice.

Din acelaşi raport reiese şi faptul că în perioada următoare chiriile ar putea să scadă, după ce din 31 mai până pe 17 august s-au vândut bunuri mobile şi imobile în valoare de circa 1,5 milioane lei. Cele mai mari cantităţi de vin au fost achiziţionate în această perioadă de firma SPEED SRL, care a plătit peste jumătate de milion de lei pentru 1,4 milioane litri de vin, dar şi de Roplant SRL (peste 58.000 sticle de vin), Constantin Gâlcă (peste 11.500 sticle de vin) şi Marius Sorin Maier (10.000 sticle de vin). Firma Speed SRL este deţinută de Serghei Bunescu, cel care deţine renumita Casă de Vinuri Huşi.  

 

 

Comentarii