Sorcova, vesela!

luni, 06 ianuarie 2014, 02:50
3 MIN
 Sorcova, vesela!

* La mulţi ani, mulţi şi buni! Să vă fie casa casă, să vă fie masa masă, sănătate şi de toate! Sperăm că aţi petrecut de Revelion şi de Sfântul Vasile, apoi sperăm că veţi petrece la fel de bine azi, de Bobotează, apoi mâine, de Sfântul Ioan, apoi de Crăciunul şi Revelionul pe stil vechi, apoi de ce mai e pe stil nou şi stil vechi, că încep să se adune, până la primăvară, de 1, 8 şi, mai ales, 9 martie, cu cele 40 de păhărele (după care vin alte 40, pe stil vechi), apoi de 1 Mai, de Paşte şi tot aşa. Prin urmare, a trecut şi Revelionul; fiecare l-a petrecut mai degrabă cum a putut decât cum a avut chef, fiindcă un chef costă (deşi, spre dimineaţă, mulţi au fost cu chef). Variantele de petrecere sunt multe, cu avantajele şi dezavantajele lor…
* Spiritul de clan face ca mulţi să organizeze petreceri familiale: ajunge ca unul dintre membrii familiei să aibă un moment de slăbiciune sau o scăpare pe fondul consumului, acceptând "Facem la noi!", ca termitele să-şi frece iute mâinile, de bucurie. De obicei, la Revelioanele în familie, fiecare oaspete aduce şi el ceva, contribuind la masa festivă. Asta, în teorie, care sună frumos; în practică, gazda pune friptura, oaspeţii aduc murăturile, gazda pune sarmalele, oaspeţii vin cu smântâna, gazda pune chiftelele, oaspeţii aduc scobitorile de înfipt în ele, gazda aduce cârnaţii, oaspeţii aduc muştarul şi pâinea, gazdele pun vinul, iar oaspeţii îl beau. De obicei, Revelioanele în familie sunt plicticoase, dacă nu există conflicte de la moşteniri sau pământ, caz în care, pe fondul consumului, se lasă cu bătaie. Înjurăturile nu merg la chefuri familiale, fiindcă o referire la mama cuiva poate lovi în altcineva, rudă cu mama respectivă.
* Revelioanele cu vecinii de bloc sunt cam la fel, doar că, neexistând legăturile de rudenie, se poate înjura la masă mai variat. E şi un mare avantaj: că la spargerea chefului nu-i mult până acasă, doar de urcat sau de coborât nişte scări. Şi chiar dacă unii musafiri nu izbutesc să ajungă la destinaţie, pe holul blocului sau în lift e destul de cald, nu-i chiar ca afară.
* Cheful la local e OK, că spală alţii farfuriile, dar nu-i OK, că mai de fiecare dată se întâmplă ceva: comeseni care se cherchelesc, vor manele, încep să se laude că sunt fani Antena3 şi se reped la Dansul Pinguinului, muzică dată prea tare, de nu se mai înţelege om cu femeia lui, animatori care răcnesc şi mai tare, depăşind nivelul orchestrei, glume vechi, ospătari plictisiţi, miros de parfum şi transpiraţie etc. De fapt, la urma urmei, contează norocul: cei care n-au vrut să-l încerce, ca să nu intre în noul an 2014 cu spume la gură, de nervi, au rămas acasă. În caz că s-au uitat la televizor, la programele speciale, au intrat în noul an 2014 cu spume la gură, de nervi, dar mai ieftin ca la local. Acasă poţi face ce vrei de Revelion, iar asta e bine. Nu e bine că, a doua zi, sună copiii cu sorcova, dar, vigilent, românul decuplează soneria din ajun. În fine, mai puţin contează ce aţi făcut de Revelion, important e să avem un an mai bun decât anteriorul!

Comentarii