Toni Greblă, la DNA: Acum îmi voi lua o perioadă în care voi medita

miercuri, 04 februarie 2015, 14:16
2 MIN
 Toni Greblă, la DNA: Acum îmi voi lua o perioadă în care voi medita

Judecătorul CCR Toni Greblă s-a prezentat miercuri la sediul DNA pentru a lua la cunoștință de acuzațiile care i se aduc, susținând că își va lua o perioadă în care va "medita" și că nu dorește să contribuie și el la fragilizarea activității Curții Constituționale, pusă la încercare de "presiunile" și "amenințările" din ultima vreme.

"Astăzi, am aflat de la domnul procuror despre acuzele care mi se aduc, pe care dumneavoastră le știți de ieri și le-ați comentat. Ancheta judiciară trebuie să continue. Eu sunt convins că voi avea parte de o anchetă judiciară imparțială și, din acest punct de vedere, actul de justiție trebuie să continue, până când voi dovedi că nu sunt vinovat de acuzele care mi se aduc. (…) Acum îmi voi lua o perioadă în care voi medita. Oricum, știți că sunt în concediu legal de odihnă, nu particip și nu voi participa la activitățile Curții. Țin prea mult la prestigiul și autoritatea Curții Constituționale, ca să contribui și eu la fragilizarea activității și așa pusă la încercare în urma presiunilor și chiar amenințărilor din ultima vreme", a declarat Toni Greblă, la ieșirea din sediul DNA.

Întrebat dacă există temei pentru ca DNA să ceară arestarea lui preventivă, Greblă a spus: "Eu nu am delapidat, nu am luat, nu am băgat mâna în bani publici. Acuzele mele țin de un anumit tip de comportament, pe care eu mi l-am asumat și de aici până la finalizarea unei anchete judiciare trebuie parcurse niște etape și în final se va trage concluzia dacă sunt vinovat".

Răspunzând unei întrebări, Toni Greblă a negat faptul că l-a dosar ar exista un denunț împotriva lui făcut de fostul deputat Viorel Hrebenciuc.

De asemenea, Toni Greblă a fost întrebat ce ar trebui să facă un judecător CCR care este vizat de o cerere de arestare preventivă. "Ceea ce trebuie făcut, să fiți convins că voi face", a spus Greblă.

DNA a cerut marți Senatului încuviințarea arestării preventive în cazul judecătorului CCR Toni Greblă, urmărit penal pentru mai multe fapte, și trimiterea acestuia în judecată.

El a fost acuzat de trafic de influență, efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, constituirea unui grup infracțional organizat (în forma constituirii și în vederea pregătirii infracțiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate).

Ulterior, procurorii au extins urmărirea penală față de Greblă și sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de favorizarea făptuitorului și folosirea în orice mod direct sau indirect de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații dacă este folosită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. (Agerpres)

Comentarii