Trafic cu refugiaţi printr-o firmă de securitate de la aeroportul din Viena

miercuri, 27 mai 2015, 01:50
2 MIN
 Trafic cu refugiaţi printr-o firmă de securitate de la aeroportul din Viena
Refugiaţii ajungeau în Statele Unite şi Marea Britanie. Pentru serviciile prestate de angajaţii firmei de pază percepeau între 7.000 şi 9.000 de euro.

Angajaţi ai unei firme private de securitate cu contract de externalizare a acestor servicii pe Aeroportul Internaţional Viena sunt acuzaţi de trafic cu refugiaţi în Statele Unite şi Marea Britanie, a anunţat procuratura din Korneuburg, în Austria Inferioară, relatează portalul TheLocal.at. Doi angajaţi ai unei firme care efectuează controale suplimentare de securitate pentru compania Austrian Airlines, o subsidiară a Lufthansa Group, se află deja în custodie, iar alţi patru suspecţi se află în continuare în libertate, a declarat pentru ziarul Kurier Friedrich Köhl, un purtător de cuvânt al procuraturii de la nivelul statului.

Toţi şase sunt acuzaţi că au introdus ilegal refugiaţi pe aeroport şi apoi la bordul unor avioane, în schimbul unor sume cuprinse între 7.000 şi 9.000 de euro. Ei le cereau unor prieteni să treacă de controalele de securitate cu bilete de avion care le erau apoi date refugiaţilor, care-i aşteptau în toalete de pe aeroport. "Ultimul control al paşapoartelor de la poartă este efectuat, de asemenea, de către un serviciu de securitate privat pentru compania noastră", a declarat Sandra Bijelic, o purtătoare de cuvânt a Austrian Airlines. Astfel au reuşit refugiaţii să urce la bord. Până în prezent au fost detectate 11 incidente în care au fost implicaţi în principal refugiaţi din Sri Lanka şi care au sosit la Viena prin Germania şi alte state europene.

Un purtător de cuvânt al aeroportului, Peter Kleeman, a declarat că responsabilitatea le revine atât companiei aeriene, cât şi firmei private de securitate, şi că în incidente nu au fost implicaţi membri ai personalului de securitate al Aeroportului Internaţional Viena. "Toate persoanele aveau un tichet de îmbarcare valid", a spus Kleeman. "Este evident că documentele de călătorie şi documentele personale au fost schimbate după verificările de securitate. Dar este un fapt că toate persoanele au trecut prin punctele de control de securitate de pe aeroport şi că au putut să aducă obiecte periculoase şi alte lucruri la bord", a adăugat el. Austrian Airlines cooperează, în prezent, cu serviciile de securitate în cadrul unei anchete interne.

 

 

 

Comentarii