Trompetistul trupei Vunk, acuzat că a ajutat o grupare de cămătari să deturneze licitaţii publice

vineri, 13 octombrie 2017, 21:33
4 MIN
 Trompetistul trupei Vunk, acuzat că a ajutat o grupare de cămătari să deturneze licitaţii publice

Dan Nicolau, trompetistul trupei Vunk, a fost arestat preventiv. Muzicianul este acuzat de procurorii DIICOT că a ajutat o grupare de cămătari, denuită „Executorii”, să deturneze licitaţii publice organizate în Bucureşti pentru achiziţionarea locuinţelor unor persoane care contractaseră împrumuturi de la cămătari.

Dan Nicolau, trompetistul trupei Vunk, a fost reținut de procurorii DIICOT. Alături de el, au fost reținuți alte 17 persoane, printre care și liderii grupării „Executorii”. Dan Nicolau este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la spălare de bani şi deturnarea licitaţiilor publice, potrivit Libertatea.ro.

Procurorii DIICOT au efectuat joi 29 de percheziții la persoane bănuite de constituirea unei grupări care se ocupa cu fapte de camată, înșelăciune, deturnarea licitațiilor publice si spălare de bani. Surse judiciare arată că începând cu anul 2014, omul care a pus pe roate această grupare, o persoană foarte potentă financiar, administrator al mai multor societăți comerciale, a constituit alături de alți membrii această grupare care se ocupa cu oferirea cu împrumut a unor sume de bani cu dobândă către terțe persoane aflate , de regulă într-un impas financiar de moment. Apoi, spun sursele citate, pentru a-și asigura veniturile, dar și pentru a avea o pârghie, pentru a crea o presiune psihică asupra debitorilor, sumele de bani oferite cu dobândă erau înscrise în contracte de împrumut cu sau fără garanție imobiliară, ce puteau fi puse în executare silită.

Cămătarii ascundeau banii în cutiile de pantofi ale soțiilor

Operațiunea de căutare și identificare a cămătarilor a început cu mai multe luni în urmă, atunci când la urechile polițiștilor din Ilfov a ajuns informația că o rețea formată din zeci de membri împrumută sume mari de bani în baza unor acte notariale. Mergâng pe firul investigației, Ofițerii de la ”Economic” și ”Judiciar” din Ilfov au aflat că este vorba despre avocați, notari și executori judecătorești. Dosarul a ajuns la DIICOT, iar, de aici, verificările au mers mai departe.

Liderul care a pus la punct toată afacerea care, la suprafață, părea legală, este un anume Ștefan, un apropiat, spun anchetatorii, al clanului ”Cămătarilor”. Acesta a pus la punct o adevărată inginerie financiară, prin care s-au obținut sume imense de bani. Totul se desfășura ”ca la carte”! Zeci de persoane, printre care și români cu afaceri mai micuțe, au apelat la gruparea cercetată acum pentru camătă, înșelăciune, deturnarea licitațiilor publice și spălare de bani. Concret, cine avea nevoie de bani apela la acest Ștefan. Mergeau împreună în fașa unui notar public, în fața căruia încheiau un act în care se trecea, ne-au mărturisit surse din anchetă, o sumă de obicei mai mare decât cea împrumutată și dobânzile la aceasta.

Apoi, la termenul scadent, dacă nu se putea plăti datoria, individul respectiv era executat silit. Aici intra în scenă executorul judecătoresc! Acesta scotea la vânzare toate bunurile datornicului, de cele mai multe ori imobilele și mașinile fiind subevaluate. La licitațiile care se organizau și despre care aflau doar membri ai rețelei se prezentau doar amicii cămătarilor, care cumpărau la sume derizorii tot ce avea cel care se împrumuta. S-a ajuns, astfel, în situația în care familii întregi au ajuns pe stradă fără un ban în buzunar din cauza acestor cămătari. Practic, era o rețea care lăsa oamenii în fundul gol! Fără nimic din ce agonisiseră în viață.

În casa liderului grupării, Ștefan, au fost găsiți 500.000 de lei într-un seif. Casetă metalică de ”2 lei” care putea fi deschisă de orice hoț cu minimă experiență, dacă ar fi știut ce comoară se ascunde acolo. În alte imobile, la executori sau notari, s-au descoperit, ținuți printre haine, lenjerie intimă sau cutii de pantofi ai soțiilor, alți 65.000 de lei și 3.200 de euro. În plus, de la locuințele suspecților au fost luate șapte mașini de lux, de sute de mii de euro, unele cu doar câteva mii de kilometri la bord. Bolizi cumpărați probabil cu banii amărâților care au luat bani de la ei: Cămătarii încercau astfel să ascundă proveniența banilor care le intrau în buzunare.

Comentarii