De Business

Punem punctul pe știi

Ultima şansă pentru un fost angajat de la o instituţie cu fonduri UE

Gheorghe Pădure, ce a lucrat în cadrul Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală, a depus cerere de revizuire a dosarului prin care contesta decizia de concediere.

vineri, 18 septembrie 2015, 01:50
2 MIN
 Ultima şansă pentru un fost angajat de la o instituţie cu fonduri UE
 

Unul din experţii trimişi în judecată pentru fapte de corupţie alături de Liviu Bulgaru, fost director al Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală, încearcă pe toate căile posibile să anuleze decizia prin care a fost concediat din instituţie. Gheorghe Pădure, fost şef al Serviciului de Verificare Tehnică a proiectelor depuse pentru obţinerea de finanţare europeană, a depus la Tribunalul Iaşi o cerere de revizuire a dosarului prin care contesta decizia de concediere, după ce a pierdut procesul atât pe fond, cât şi în apel. Potrivit legislaţiei, revizuirea este o cale de atac extraordinară prin care, aducându-se noi probe faţă de cele prezentate deja la procesele anterioare dintr-o speţă juridică, se poate obţine desfiinţarea unei hotărâri judecătoreşti şi obţinerea rejudecării cauzei.

Dosarul a fost deschis pe data de 16 septembrie, iar în perioada următoare va fi stabilit primul termen la care vor fi prezentate noile probe. Gheorghe Pădure a fost concediat de fosta Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (n.r. – în prezent Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale) după ce, în calitatea sa, ar fi falsificat unele punctaje pentru ca dosarele unor beneficiari care nu meritau să primească finanţare, în acest sens fiind trimis în judecată alături de fostul director al Centrului Regional Nord-Est Liviu Bulgaru pentru infracţiuni de corupţie. Alături de Pădure, a mai fost concediat şi Radu Mihăileasa, şeful Serviciului de Evaluare a Cererilor de Finanţare din cadrul Oficiului Judeţean de Plăţi Iaşi.

Contactat la momentul suspendării din funcţie, Gheorghe Pădure nu a dorit să ofere detalii, limitându-se la a spune că nu are nicio legătură cu faptele imputate directorului Bulgaru şi că evenimentele i-au afectat starea de sănătate de la izbucnirea scandalului. „O să aştept rezultatul cercetărilor, vă rog să nu mă întrebaţi nimic pentru că nu sunt responsabil pentru lucrurile pe care le-aş spune. Nu sunt într-o stare psihică foarte bună după tot scandalul ăsta”, a spus, la acel moment, Gheorghe Pădure. Ulterior suspendării din funcţie a celor trei angajaţi, „Ziarul de Iaşi” a descoperit cum multe din comunele care primiseră finanţare europeană erau conduse de primari susţinuţi de PDL, în baza prieteniei dintre şeful CJ Suceava Gheorghe Flutur şi pedelistul Liviu Bulgariu. De fapt, de la un astfel de caz a pornit şi investigaţia APDRP, care i-a avut în prim plan pe cei trei angajaţi concediaţi ulterior pentru că semnăturile acestora se găseau pe toate dosarele depuse în sesiunea iunie – iulie 2009 pentru Măsura 322 – privind dezvoltarea mediului rural.

Pădure era expertul care întocmea dosarele şi evalua punctajele, Mihăileasa le aviza din postura de director adjunct la acea vreme, iar Bulgaru le aproba ca director general pe zona Moldovei. Cei trei ar fi fost deconspiraţi de APDRP în urma unei posibile intervenţii asupra punctajului pe care îl avea comuna Moldoviţa din Suceava, care solicita o finanţare de circa 2,5 milioane euro, sumă pe care a şi primit-o.

 

Comentarii