Un condamnat la moarte a decedat după un „calvar” fără precedent

vineri, 25 iulie 2014, 01:49
2 MIN
 Un condamnat la moarte a decedat după un „calvar” fără precedent

Un condamnat la moarte a decedat după o agonie fără precedent, miercuri, în Arizona (sud-vest), alimentând polemica violentă din Statele Unite privind viitorul injecţiei letale ca metodă de execuţie. Joseph Wood, în vârstă de 55 de ani, condamnat pentru uciderea prietenei sale şi a tatălui acesteia în 1989, a fost declarat mort după aproape două ore de la injecţie, în loc de circa zece minute, cum ar fi trebuit în mod obişnuit.

Execuţia a început la ora locală 13.52 şi decesul a fost declarat la ora 15.49 (01.49 ora României), a declarat o purtătoare de cuvânt a procurorului general din Arizona, Tom Horne. El "a gâfâit", "a gemut", "s-a sufocat şi s-a chinuit să respire timp de aproximativ o oră şi 40 de minute", a declarat avocatul lui, Dale Baich, care a depus chiar o moţiune de urgenţă în faţa Curţii Supreme pentru ca aceasta să oprească execuţia, în timp ce deţinutul era în continuare în viaţă la o oră după injecţie.
"Americanii s-au săturat de această barbarie", a adăugat Diann Rust-Tierney, de la Coaliţia naţională pentru abolirea pedepsei cu moartea. "Suntem pur şi simplu incapabili să punem în aplicare pedeapsa capitală omeneşte", a declarat ea, vorbind despre "calvarul" condamnatului.

Expertul de la Fordham University Deborah Denno, specialist în injecţia letală, a vorbit despre o execuţie "inacceptabilă", "şocantă" deoarece era "pe deplin previzibilă şi evitabilă".
Guvernatorul Arizonei Jan Brewer a apărat la rândul său legalitatea execuţiei, declarându-se totuşi îngrijorată de duritatea ei, şi a ordonat o anchetă. "Un lucru este sigur, deţinutul Wood a murit legal şi nu a suferit potrivit mărturiilor şi concluziilor medicale", a declarat ea.
În cele 32 de state unde pedeapsa cu moartea este în vigoare, autorităţile au recurs la prepararea în farmacie a produselor injectate, neomologată, după refuzul fabricanţilor europeni de a le furniza pentru execuţii.

Arizona, care nu a efectuat nicio execuţie în acest an, a refuzat să dezvăluie detalii despre procedură şi s-a limitat să spună că Wood a fost executat cu aceleaşi produse folosite în cadrul unei execuţii care s-a încheiat prost în ianuarie în Ohio (nord), în cursul căreia condamnatul s-a agitat şi a gemut timp de 26 de minute. La sfârşitul lui aprilie, în Oklahoma (sud), un deţinut a decedat în chinuri după 43 de minute de la injectarea unui cocteil de trei produse.

 

Comentarii