Un document secret al PSD

joi, 09 ianuarie 2014, 02:50
3 MIN
 Un document secret al PSD

Citit cu atenţie, dezgolit de propaganda sforăitoare despre dictatura lui Băsescu, documentul se transformă într-un dosar de şantaj la adresa PNL.

Liderii PSD şi-au însuşit luni, în Biroul Permanent Naţional, un document care trasează principalele mesaje de campanie ale partidului în 2014. Mai pe româneşte, au primit o poezie pe care s-o înveţe pe de rost şi s-o rostească în faţa simpatizanţilor. O tehnică grosolană de manipulare folosită de toate partidele, dar care, foarte rar cade în mâna presei. Cineva a "trădat" şi documentul a devenit public încă din cea mai depresivă zi a anului.

Citit printre rânduri, documentul dezvăluie mai multe despre liderii PSD şi strategia de alianţe a partidului în 2014, decât despre Traian Băsescu. Pentru că da, surpriză, singurul proiect politic asumat de PSD în acest an se rezumă la "dărâmarea cărămidă cu cărămidă" a regimului Băsescu. Şi iată primul detaliu interesant. Deşi PSD şi-a asumat în mod oficial susţinerea candidaturii lui Crin Antonescu la prezidenţiale, numele liderului PNL nu apare menţionat nici măcar o singură dată în document. Din contră, pesediştii îi atrag atenţia liberalului că vor sprijini doar un candidat "pacificator şi unificator". O referire subtilă la semnalele de insubordonare de care a dat dovadă Antonescu la sfârşitul anului trecut. Per ansamblu, PSD încercă să pună monopol pe tema anti-Băsescu ("Singurul adversar ireconciliabil al acestui regim a fost mereu PSD"). Acest mesaj, diseminat prin zeci de mii de activişti în teritoriu, se transformă în copyright. Dacă vor să-l mai atace pe preşedinte, liberalii trebuie să plătească drepturi de autor PSD. Documentul trasează şi variantele de alianţă ale PSD pe anul în curs. "PSD îşi propune să colaboreze «onest» cu toate partidele democratice din ţară, în special cu aliaţii săi, UNPR, PC şi PNL". Observaţi ordinea? La început de an, social-democraţii consideră partidul lui Dan Voiculescu drept un aliat mai onest şi de încredere decât formaţiunea condusă de Crin Antonescu. Ca dovadă, PSD a acceptat ca pe lista pentru europarlamentare să se regăsească, pe un loc eligibil, şi un membru al PC. Cele două surori vitrege, Antena 3 şi România TV, îşi dau din nou mâna în prag de campanie. Pentru a mobiliza electoratul anti-Băsescu? Nicidecum. Publicul celor două televiziuni se mobilizează şi fără telecomandă. Pentru a le reaminti liberalilor că visează să dea preşedintele, dar nu dispun de nici o instituţie media. Ce se întâmplă dacă PNL nu rămâne aproape de PSD în 2014? Oricând se pot construi noi majorităţi. "Grupul minorităţilor naţionale, UDMR, PPDD şi chiar PDL trebuie să fie parteneri în acest proiect naţional", dezvăluie strategii PSD. Cu sau fără PNL, social-democraţii au alternative.

Să fi căzut întâmplător acest document "secret" al PSD în mâna presei? Să fie el doar o linie directoare pentru activiştii de partid în anul care urmează? Citit cu atenţie, dezgolit de propaganda sforăitoare despre dictatura lui Băsescu, documentul se transformă într-un dosar de şantaj la adresa PNL. Interesant şi răspunsul din aceeaşi zi a liberalilor. PNL a evitat să preia retorica victimizării lui Adrian Năstase, o sfidare resimţită ca atare de mai marii PSD. Până nu vom cunoaşte deznodământul acestui război surd din USL, orice prognoză exhaustivă a anului politic 2014 rămâne un simplu pronostic.

Comentarii