De Business

Punem punctul pe știi

Un fost dealer auto a lăsat creditorii cu ochii în soare

marți, 10 februarie 2015, 02:50
3 MIN
 Un fost dealer auto a lăsat creditorii cu ochii în soare

 Băncile şi firmele care au împrumutat societatea Gold&Platin Bucovina, deţinută de Yavuz Hotinoglu, au recuperat în urma procedurii insolvenţei numai 1,48% dintre restanţele lăsate în urmă de omul de afaceri.

Afaceristul turcYavuz Hotinoglu (FOTO) le-a tras o ţeapă de zile mari creditorilor care l-au ajutat să-şi deruleze afacerile prin firma Gold&Platin Bucovina, principala societate prin care se realiza comerţul cu autoturisme. Înfiinţată în 2006, firma turcului a înregistrat performanţe economice importante în primii ani de activitate din vânzarea autoturismelor Opel, dar a clacat în iunie 2011 din cauza crizei economice care a afectat serios şi businessul auto. Afaceristul a dorit ca societatea sa să treacă printr-un program de reorganizare, însă situaţia gravă în care ajunsese nu oferea premise pentru a putea fi salvată, astfel că judecătorul sindic a considerat că firma trebuie să intre în procedura simplificată a insolvenţei. La începutul acestui an, lichidatorul judiciar al firmei a considerat că firma nu mai poate rezista nici în această stare, astfel că a prezentat judecătorului sindic un raport final prin care cere radierea firmei. Motivarea lichidatorului a fost dezinteresul ofertanţilor pentru bunurile valorificabile şi cuantumul mic al creanţelor pe care le are de recuperat firma turcului de la debitorii săi, plus că cheltuielile de executare silită ar îngreuna şi mai mult starea actuală a societăţii. „Având în vedere că demersurile de recuperare a creanţelor pe care SC Gold&Platin Bucovina SRL le are de recuperat de la debitorii săi implică o perioadă lungă de timp, care presupune cheltuieli de procedură suplimentare, iar sumele ce urmează a fi recuperate sunt mici, lichidatorul judiciar a pus în discuţia creditorilor oportunitatea închiderii procedurii de faliment la care este supusă debitoarea SC Gold&Platin Bucovina SRL”, se arată în raport.

 
Cine sunt cei mai mari creditori
 
Potrivit raportului, turcul Yavuz are de returnat către creditorii Gold&Platin Bucovina circa 19,8 milioane lei, cele mai mari ţepe fiind luate de instituţiile bancare. În peste trei ani şi jumătate de insolvenţă şi faliment, lichidatorul a reuşit să aibă încasări de doar 460.000 lei din vânzare de active. Din această sumă şi alte venituri din activitatea curentă a firmei din perioada de insolvenţă,  275.000 lei au fost folosiţi pentru cheltuielile de procedură, în timp ce 274.000 lei au ajuns la trei dintre creditori: Banca Comercială Română, Banca Transilvania şi SC Ro-Maryo Travel SRL. Cu alte cuvinte, când firma va fi radiată, doar 1,48% din datoriile acumulate în timp de Yavuz Hotinoglu sunt achitate, pentru restul sumei urmând să se recurgă la atragerea răspunderii personale. Tabelul creditorilor arată că cele mai mari sume le au de recuperat Banca Millenium (6,76 milioane lei), Alpha Bank România (5 milioane lei), Banca Transilvania (2,7 milioane lei), BCR (1,17 milioane lei). Trebuie specificat că la masa credală sunt înscrise cu creanţe acceptate şi alte firme deţinute de Yaviz Hotinoglu: Gold&Platin Leasing cu 1,5 milioane lei, Gold&Platin cu 590.000 lei, Gold&Platin Moldova cu 220.000 lei şi Gold&Platin Automotive 115.000 lei. Potrivit lichidatorului, societatea deţine în patrimoniu a zecea parte dintr-un imobil situat pe Bulevardul Socola, compus dintr-un teren de 773 mp şi o construcţie, şi a zecea parte dintr-un alt teren de 1.487 mp din vecinătatea primului.
 
 

 

 

Comentarii