De Sănătate

Punem punctul pe știi

Un nou caz de Hantavirus la Iaşi

sâmbătă, 22 iulie 2017, 01:50
3 MIN
 Un nou caz de Hantavirus la Iaşi

Este o infecţie foarte gravă transmisă prin intermediul şoarecilor sau şobolanilor. Acum a primit acest diagnostic un tânăr de 17 ani, după ce zilele trecute au fost internaţi la „Parhon“ cu acelaşi virus doi adulţi, ambii locuind lângă pădure. În România, acest diagnostic a fost pus pentru prima dată în 2008, la acelaşi spital din Copou.

 

De curând, la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ din Iaşi a fost diagnosticat un nou caz de infecţie cu Hantavirus, infecţie transmisă prin intermediul şoarecilor sau şobolanilor. De această dată, diagnosticul a fost pus la un tânăr în vârstă de 17 ani, care a ajuns iniţial la Spitalul de Copii „Sf. Maria“, adus de la Bacău, cu simptome de insuficienţă renală şi hepatică, prezentând de asemenea şi anurie. Acesta a fost redirecţionat către Spitalul „Parhon“ pentru a începe şedinţele de dializă. „Pacientul a fost evaluat complex din toate punctele de vedere, una dintre principalele ipoteze fiind leptospiroza sau infecţia cu Hantavirus. După ce a fost confirmat diagnosticul, a făcut mai multe şedinţe de hemodializă, iar după finalizarea acestora şi după tratamentul asociat şi-a revenit şi funcţia renală şi cea hepatică. Nu va avea nevoie de dializă pe viitor. În general, infecţia apare la cei care lucrează în subsoluri, în zone mlăştinoase sau care sunt pădurari, persoane care intră în contact cu materiile fecale, urina sau saliva rozătoarelor. Clinic, boala se caracterizează printr-un debut acut, cu febră, cefalee, greţuri, vărsături, dureri abdominale sau scaune diareice“, a explicat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale. Adolescentul îşi ajuta părinţii care lucrau la o stână din zona unei păduri atunci când a început să se simtă rău. „Ca o precauţie pentru persoanele care merg în pădure, în aer liber în concediu, este important să nu uităm de regulile de igienă şi de spălatul pe mâini, deoarece metodele cele mai eficientă de protecţie împotriva infecţiei cu Hantavirus sunt spălatul pe mâini, spălatul fructelor, al legumelor pe care le consumăm“, a completat medicul ieşean.

Acesta nu este singurul caz din ultima perioadă, la începutul lunii alţi doi bărbaţi de 56 de ani, respectiv 36 de ani fiind internaţi cu simptome de insuficienţă renală şi insuficienţă hepatică, determinate de infecţia cu Hantavirus, aceştia lucrând sau locuind în zone de pădure. Diagnosticul de infecţie cu Hantavirus a fost pus prima dată în România în anul 2008, la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“, de către prof.dr. Adrian Covic. Atunci, un tânăr în vârstă de 20 de ani a ajuns la spital cu simptome specifice acestei infecţii, la două săptămâni după revenirea dintr-o vacanţă la munte. 

Medicii precizează că afecţiunea se aseamănă din punct de vedere clinic cu leptospiroza, de aceea, de multe ori există confuzii în stabilirea unui diagnostic. 

Comentarii