De Business

Punem punctul pe știi

Unul din primii afacerişti din Iaşi rămâne fără casă

miercuri, 23 decembrie 2015, 02:50
5 MIN
 Unul din primii afacerişti din Iaşi rămâne fără casă

Lichidatorul societăţii Grizzly a reuşit să anuleze contractul de vânzare prin care Laurenţiu Popescu, administratorul societăţii, ceda vila firmei fiului său. Imobilul urmează să fie scos la licitaţie.

 

Unul din primii oameni de afaceri de după Revoluţie, Laurenţiu Popescu, a pierdut definitiv şi irevocabil vila de pe Bulevardul Socola, pe care a construit-o fără autorizaţie de construcţie. Imobilul a fost vândut de Laurenţiu Popescu prin firma Grizzly societăţii Empo’s SRL, aparţinând fiului său Emil Popescu pe 1 octombrie 2008, înainte ca Grizzly să intre în insolvenţă. Vila are regim de înălţime parter ^ etaj ^ mansardă şi aici a funcţionat şi linia de producţie a fostei societăţi a lui Popescu, Ledif. La parter se găseşte secţia de producţie, un hol, birou, o cameră şi grup sanitar pe o suprafaţă utilă de 250 mp, la etaj o sală de protocol, bucătărie, două holuri, balcon, logie şi două grupuri sanitare pe o suprafaţă de 193,5 mp şi o cameră în mansarda de 168 mp.

 
 
Şi-a schimbat declaţiile
 
 
După deschiderea insolvenţei, administratorul judiciar al firmei, Lichidator Company 2003, a solicitat în instanţă anularea contractului de vânzare prin care imobilul a trecut la firma fiului lui Laurenţiu Popescu pentru că ar fi fost o tranzacţie frauduloasă realizată în dauna creditorilor, iar în februarie 2014, judecătorii de la Tribunalul Iaşi au admis cererea administratorului judiciar. Pe fondul cauzei, „s-a dispus restituirea de către pârâta SC Empo’s SRL către debitoarea SC Grizzly SRL a imobilului situat în Iasi, bd. Socola, nr.22, sau dacă acesta nu mai există, a contravalorii sale din momentul vânzarii – 400 000 lei. S-a mai reţinut că în cadrul procedurii insolvenţei deschisă faţă de debitoarea vânzatoare prin sentinţa comercială 768/S/30.06.2010, administratorul statutar nu a prezentat decât târziu şi parţial documentele contabile ale societăţii, reţinându-se, potrivit declaraţiilor acestuia că nu s-a întocmit bilanţ la 31.12.2008 şi ulterior, prezentând doar contul de profit şi pierdere pentru anul 2009”, potrivit unei sentinţe publicată recent de Curtea de Apel Iaşi. Din acelaşi document rezultă şi o contradicţie din probatoriului lui Laurenţiu Popescu. Iniţial, Popescu a declarat că a primit suma de 400.000 lei prin virament la momentul autentificării contractului, dar după ce lichidatorul a menţionat că nu a găsit mărirea averii debitoarei cu această sumă cu titlu de preţ pentru imobilul respectiv, declaraţia a fost schimbată. Astfel, omul de afaceri a menţionat că, de fapt, suma încasată a fost de 292.700 lei, restul fiind chiria pentru că a locuit în acelaşi imobil pe care l-a înstrăinat. Popescu nu a putut face dovada că viramentul bancar ar fi fost efectuat, a prezentat doar un proces verbal nedadat, astfel că judecătorul sindic nu le-a luat în calcul ca dovezi şi a aprobat anularea tranzacţiei, dispunând restituirea imobilului sau plata a 400.000 lei către Grizzly. „În consecinţă, cum dovada unui astfel de virament nu a fost făcută, preţul stipulat în contract nu a fost plătit. În atare circumstanţe, menţiunea din cuprinsul contractului autentic de vânzare – cumpărare potrivit căreia preţul a fost achitat debitoarei la data autentificării, apare a fi efectuată doar cu scopul inducerii în eroare a terţilor, intenţia părţilor fiind aceea de a sustrage bunul în cauza de la urmărirea creditorilor”, se mai arată în sentinţă.
 
 
Lipsa autorizaţiei, speranţa lui Popescu
 
 
Laurenţiu Popescu a înaintat recurs împotriva deciziei Tribunalului din februarie, însă a pierdut şi acest proces. Împotriva sentinţei prin care era respins recursul, cumpărătorul, Empo’s SRL, a înaintat o cerere de revizuire în luna martie a acestui an, prin care solicita o „judecare echitabilă”. Acest proces s-a axat mai mult pe „seriozitatea preţului” oferit, lichidatorul considerând că este unul incorect şi neserios, sub preţul pieţei, în timp ce Popescu a menţionat că de fapt este un preţ real, „corect şi serios, conform dispoziţiilor art. 1303 Cod Civil”. Ulterior, lichdiatorul a invocat excepţia de inadmisibilitate a acestei cereri de revizuire, cerere extraordinară de atac care este posibilă doar când „se evocă fondul”, or cererea a fost înaintată împotriva sentinţei emise în stadiul de recurs al procesului. „«A evoca fondul» presupune schimbarea situaţiei de fapt în urma analizei probelor. Drept urmare hotărârile prin care se resping căile de atac, pastrându-se situaţia de fapt, nu sunt susceptibile de revizuire”, au motivat judecătorii care au respins cererea de revizuire şi au păstrat sentinţa iniţială, prin care se anulează transferul vilei de la Grizzly la firma fiului lui Laurenţiu Popescu. Astfel, după această decizie, lichidatorul firmei Grizzly va evalua imobilul şi îl va scoate la vânzare pentru a plăti creditorii, însă Laurenţiu Popescu a declarat în luna octombrie, pentru „Ziarul de Iaşi”, că nu este posibil acest lucru. „Chiar dacă vor fi scoase la preţ mic, nu cred că se va interesa cineva, deoarece pentru vilă există două hotărâri definitive de demolare de mulţi ani şi Primăria o poate dărâma oricând. Dacă le va scoate la vânzare fără să specifice asta, atunci va fi un act ilegal”, a spus Popescu. Imobilul din apropierea Casei Sindicatelor este celebru în Iaşi deoarece a fost construită pe un teren al Primăriei fără autorizaţie de construcţie în 1992, însă, deşi există autorizaţii de demolare, încă este locuită de proprietar.
 
 
 
 
 
 
 

    

Comentarii