UPDATE Nelson Mandela a murit

joi, 05 decembrie 2013, 23:55
2 MIN
 UPDATE Nelson Mandela a murit

ORA 00:40

"Nelson Mandela nu ne mai aparţine nouă, aparţine istoriei"

Nelson Mandela a murit. Vizibil emoţionat, preşedintele american, Barack Obama, a adus, în urmă cu puţin timp, un tribut celui care a fost Madiba, omul care a rămas în istorie drept chipul mişcării anti-apartheid.
 
„Nelson Mandela a obţinut mai mult decât ar fi de aşteptat de la orice om. Am pierdut una dintre cele mai influente, curajoase şi profunde persoane care au trăit vreodată”, a spus preşedintele american, adăugând că, de acum, „Nelson Mandela nu ne mai aparţine nouă, aparţine istoriei”.
 
Liderul de la Casa Albă a trecut în revistă marile succese ale lui Nelson Mandela, amintind cât de mult a transformat acest regretat lider Africa de Sud, dar şi cât de mult „ne-a impresionat pe toţi”. Madiba, după cum era alintat Mandela în ţara natală, ne-a arătat că „oamenii şi ţările se pot transforma în mai bine”
 
„Nu sunt un sfânt, decât dacă credeţi că un sfânt este un păcătos care nu se dă bătut”, este un citat din Nelson Mandela pe care Barack Obama a ţinut să îl amintească în declaraţia susţinută la Casa Albă.
 
„Primul lucru pe care l-am făcut vreodată ca gest politic a fost să particip la o manifestaţie anti-apartheid. Ca mulţi alţii din lumea întreagă, nu îmi pot imagina viaţa fără exemplul dat de el”, a mărturisit, cu vocea tremurândă, Obama.
 
„Voi încerca toată viaţa să învăţ din faptele lui. Este puţin probabil că vom mai vedea un om ca el”, a mai spus liderul american.

ORA 23:50

Nelson Mandela a murit, a anuntat joi seara presedintele Africii de Sud, Jacob Zuma, citat de Reuters. Nelson Mandela, primul presedinte de culoare al Africii de Sud si erou al luptei anti-apartheid, avea 95 de ani.

 

Anterior, postul de televiziune E-News informase ca presedintele sud-african Jacob Zuma se va adresa in scurt timp natiunii cu privire la "problema de importanta nationala".

Nelson Mandela era ingrijit la domiciliu din 1 septembrie, de o echipa de 22 de medici, dupa ce a fost internat timp de aproape 3 luni pentru o infectie pulmonara.

Problemele pulmonare ale laureatului premiului Nobel pentru Pace au fost probabil legate de sechelele unei tuberculoze, contractate in timpul detentiei din insula-inchisoare Robben Island, unde a stat 18 dintre cei 27 de ani in care a fost inchis. (Hotnews)

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii