Verdictul Direcţiei de Sănătate: Nu a fost malpraxis în cazul fătului născut mort

sâmbătă, 06 decembrie 2014, 02:57
4 MIN
 Verdictul Direcţiei de Sănătate: Nu a fost malpraxis în cazul fătului născut mort

Raportul s-a bazat pe o expertiză realizată de şeful Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România, prof.univ.dr. Florin Stamatian de la UMF Cluj. Familia Ciobanu merge în instanţă şi vrea să ceară o contraexpertiză.

Pentru fătul născut mort al familiei Ciobanu, niciun medic nu este vinovat. Asta e decizia luată de Comisia de Malpraxis din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, respectiv a expertului în obstetrică şi ginecologie prof.dr. Florin Stamatian, care au decis că în noaptea de 8 spre 9 septembrie nu a fost înregistrată nicio culpă medicală. Părinţii se aşteptau să fie scos la iveală adevărul, iar în acest caz vor cere o contraexpertiză.

În urmă cu trei luni, Ioana Ciobanu, însărcinată în luna a noua, s-a internat la Maternitea „Elena Doamna“ din Iaşi, unde urma să nască. Femeia a povestit ulterior că a stat o noapte întreagă în sala de naşteri fără a primi îngrijiri de specialitate şi fără a fi consultată de un medic. După şapte ore de travaliu, Ioana Ciobanu a adus pe lume un făt mort, iar necropsia efectuată la Institutul de Medicină Legală a scos în evidenţă că acesta era decedat de minimum 24 de ore. Familia a sesizat imediat autorităţ­ile, iar la spital a venit un corp de control al Ministerului Sănătăţii, care a descoperit nereguli grave atât la nivel medical, cât şi administrativ. Atunci, trimisul Ministerului Sănătăţii (MS), secretarul de stat Dorel Săndesc, spunea că vor fi luate măsuri exigente în privinţa problemelor găsite în maternitate şi pentru a se evita asemenea tragedii.

Nu de aceeaşi părere au fost însă şi reprezentanţii MS de la Iaşi. Comisia de malpraxis din cadrul DSP a stabilit, la ultima întrunire, că niciun medic nu poate fi tras la răspundere pentru evenimentele pe­trecute în noaptea de 8 spre 9 septembrie la Maternitatea „Elena Doamna“. „În conformitate cu raportul de expertiză întocmit de către expertul medical desemnat, prof. univ. dr. Florin Stamatian, medic primar obstetrică-ginecologie, şi în urma anali­zării întregului material probator admi­nistrat în cauză de către Comisia de moni­torizare şi competenţă profesională a cazurilor de malpraxis, se constată inexistenţa unei situaţii de malpraxis pentru personalul medical sau a furnizorilor de servicii medicale, implicaţi în acordarea de asistenţă medicală pentru pacienta Cio­banu Ioana“, a precizat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iaşi. Mai concret, expertul care a analizat acest caz a spus că nu există nicio situaţie de malpraxis, iar apoi Comisia a stabilit acelaşi lucru. Dr. Florin Stamatian este cadru didactic la UMF Cluj şi preşedintele Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România.

„O să mergem în instanţă“

Părinţii spun că o asemenea decizie nu reflectă adevărul şi că ultima lor şansă mai rămâne instanţa. „Mă aşteptam la un raspuns din partea lor cu adevăr. În sensul că ministerul spune că sunt nereguli, dânşii care sunt în subordinea ministerului spun că nu sunt neregului. Până la urmă, nu este caz de malpraxis atâta timp cât medicii nu erau in spital. Dar ei nu trebuiau sa fie? Noi nu ne-am dus la hotel în acea seară cum spuneau unii, noi ne-am dus la spital. Mai departe o să mergem în instanţă, o să cerem o contraexpertiză să vedem ce mai spun şi alţi medici. Mă bazez acum pe instanţă pentru că există acte în favoarea noastră, în sensul să se descopere adevărul“, a spus Constantin Cio­banu, tatăl fătului mort.

Pe lângă acestea, el vrea ca toti cei implicaţi şi vinovaţi să plătească. „Recent, am depus şi o plângere penală la Poliţie împotriva dr. Simona Niculescu privind supravegherea sarcinii. Ea nu avea toate competenţele necesare şi nu ne-a spus. Într-un final o să deschidem proces pentru fiecare în parte“, a adăugat tatăl.

În acest caz se mai desfăşoară alte două anchete, cea a Poliţiei şi cea a Colegiului Medicilor. Reamintin că, în urma acestui caz, a fost demisă conducerea unităţii me­dicale, managerul dr. Emil Anton şi directorul medical dr. Răzvan Socolov. Medicul „fantomă“ dr. Doina Iancu şi dr. Gabriela Şargu au primit o penalizare de 10% din salariu pe o perioadă de trei luni, cu pro­punerea desfacerii contractului de muncă.

Comentarii