De Business

Punem punctul pe știi

Vine gigantul Oracle în fostul Moldova Mall? Clădirea urmează să fie dată în funcţiune în mai

sâmbătă, 07 martie 2015, 02:50
3 MIN
 Vine gigantul Oracle în fostul Moldova Mall? Clădirea urmează să fie dată în funcţiune în mai

Patronul fostului magazin Moldova Mall, ce va fi transformat în spaţiu de birou, are două variante pentru complexul din centrul oraşului. Una dintre ele este să închirieze unei singure societăţi, iar cea de a doua la cinci companii, după cum a declarat acesta pentru „Ziarul Financiar”.

Gheorghe Iaciu susţine că a investit 15 milioane de euro pentru transformarea complexului. “Vom finaliza în luna mai Moldova Center şi avem negocieri pentru a închiria proiectul unui singur client sau către cinci clienţi. Estimez că cererea de birouri din Iaşi este anul acesta de 35.000 de metri pătraţi, egală cu oferta. Multinaţionalele prezente în România au început să replice modelul şi în alte oraşe, dar sunt şi companii locale care se extind. Chiriile pentru birouri de clasa A sunt în jurul a 13-14 euro/mp lunar deoarece investiţiile sunt similare şi în Bucureşti şi în Iaşi, iar costurile de operare sunt mai scăzute în ţară”, a declarat Iaciu.  

„Informaţii pe parcurs 
 
Unul dintre giganţii care se învârt pe lângă Iaşi este Oracle. Cel mai probabil, compania americană îşi va deschide operaţiunile la Iaşi la mijlocul acestei primăveri. În mai este programată şi deschiderea complexului din centrul oraşului. „Nu putem nici să vă confirmăm, nici să infirmăm”, ne-au spus reprezentanţii companiei din Capitală. Totuşi, şi-au declinat competenţa în acest caz în favoarea managerilor Oracle pe Europa de Est. „În această moment nu pot comenta. Vă vom oferi informaţii pe parcurs”, a răspuns Katarzyna Pilarska, Corporate Communications Manager pe zona Europei de Est în cadrul companiei Oracle. Potrivit unor informaţii publicate în exclusivitate de ziarul nostru în luna decembrie 2014, Oracle are planuri serioase la Iaşi, „americanii” urmând a angaja între 1.000 şi 1.500 de persoane în decurs de doi ani. Având în vedere faptul că unui angajat în IT îi revine, în medie, o suprafaţă de lucru cuprinsă între 8 şi 12 mp, fosta clădire Moldova Mall ar fi singura care dispune de suficient spaţiu pentru a adăposti un număr atât de mare de angajaţi. „Eu sunt mândru şi bucuros de acest proiect. Este «win to win» pentru toată lumea. Primăria ia taxe şi impozite locale, se crează noi locuri de muncă, peste 1.000 de locuri de muncă dacă raportăm suprafaţa închiriabilă la o suprafaţă de10 mp pentru fiecare angajat, iar în final câştig şi eu“, declara în august 2014 Gheorghe Iaciu, dezvoltatorul Moldova Center. Proprietarul Moldova Center nu a dorit să desluşească misterul privind posibilii clienţi ai imobilului, motivându-şi opţiunea prin clauzele de confidenţialitate stabilite cu companiile, contactat de „Ziarul de Iaşi”. 
 
„Mă gândesc ca acesta să iasă vandabil” 
 
În mediul ieşean de business se vehicula ipoteza că, după ce vor fi finalizate lucrările de transformare a Moldova Mall în clădire de birouri, Gheorghe Iaciu va vinde imobilul unui fond de investiţii. „Nu este prioritatea mea aceasta. Însă, eu, ca dezvoltator, când pornesc un proiect mă gândesc ca acesta să iasă vandabil”, a subliniat Iaciu. Investiţia în proiectul din zona centrală, „o sumă în mişcare” după cum a catalogat-o acesta, se învârte în jurul sumei de 15 milioane de euro. Pe lângă clădirea propriu zisă, dezvoltatorul Moldova Center a fost nevoit să achiziţioneze şi un teren în vecinătatea imobilului pentru a realiza necesarul de spaţii de parcare, una din cerinţele catalogării clasa A.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii