Vrăjitorul repetent

marți, 06 iunie 2017, 01:50
4 MIN
 Vrăjitorul repetent

USR: un experiment eşuat?

Uniunea Salvaţi România este în criză. Salvatorul şef, Nicuşor Dan, şi-a dat demisia din partid, invocând diferenţe majore, deşi nu neapărat ireconciliabile, între viziunea sa politică şi cea a stafului de conducere. Îndeosebi, Dan s-a arătat nemulţumit că Biroul Naţional al formaţiunii pe care a născut-o şi a crescut-o la sânul său s-a declarat împotriva redefinirii conceptului de "familie" în Constituţie. E un fel de ţara arde, moşul zbiară şi baba îşi face cărare pe mijloc!

USR a avut un succes notabil la alegerile locale şi parlamentare din 2016, pentru că au existat şi există mulţi români care s-au sastisit de PSD şi PNL; de corupţia, de aroganţa, de minciunile şi mai ales de impotenţa politicienilor acestor formaţiuni politice. Între cele două partide principale din România nu depistăm nicio deosebire, ideologică ori de altă natură, ci doar o colaborare frăţească ori de câte ori se mai pune la cale o afacere dubioasă pe banii statului. Nu vă lăsaţi înşelaţi de contrele de la televiziune ori din Parlament dintre membrii celor două tabere – pe "holuri", scandalagii sunt cei mai buni amici! În aceste partide, şi tinerii sunt tot nişte dinozauri.

Aşa că, unii alegători au dorit altceva, o adiere proaspătă, o nouă specie, în viaţa politica românească. Printre multe alte neajunsuri, încă nu avem un proiect naţional, un Ideal, pentru care să merite să lupţi în acest secol al XXI-lea. Iar multe dintre măsurile de ieri şi de azi ale guvernanţilor, deşi acceptate, chiar salutate, de majoritatea populaţiei, se vor dovedi, mâine, catastrofale pentru România – pentru că nu au respectat o imagine de ansamblu. Aşa, zice-se, a apărut Uniunea Salvaţi România, deşi "salvarea" prea ne aducea aminte de Ion Iliescu, altul care a încercat să ne salveze cu orice preţ. Şi vedem acum ce pacoste s-a dovedit acest comunist incorijibil şi incompetent, şcolit ieri la Moscova şi azi preşedinte de onoare al PSD, pentru ţară.

Dar ceea ce s-ar fi dorit o mişcare naţională – cu atât mai mult cu cât folosea într-o manieră iscusită armele moderne ale internetului -, a deviat rapid spre modelul revolut al partidului de pe scena politică românească. Au început certurile, ieşirile neinspirate în public, ameninţările, ifosele liderilor şi asaltul neaveniţilor. Am descoperit că USR nu are proiecte, întrebări sau căutări cu adevărat mari, căci, din ce ştiu eu, nu homosexualii şi lesbienele ne-au furat ţara, ci clanurile de pesedişti. Temele referitoare la familie, la căsătorie, la natalitate, la avort etc., datorită importanţei lor, vor genera, de acum încolo, sub presiunea vremurilor, o largă diversitate de opinii – şi este absolut normal să se întâmple asta. Dar nu este normal să te superi şi să pleci, deoarece colegii de partid nu ţi-au împărtăşit punctul (tradiţionalist) de vedere. Fără diversitate, lumea ar fi groaznic de anostă. Să nu confundăm salvarea cu mântuirea. Despre soteriologie să ne vorbească popii, nu politicienii. 

M-aş fi aşteptat ca USR să pună pe primele trei locuri, în programul lor, lupta împotriva corupţiei, inspirându-se eventual din Eminescu (tot sunt atâţia intelectuali autentici pe acolo!), pentru care golăniile politicienilor ar trebui tratate ca nişte crime împotriva umanităţii. Fiindcă ele fac enorm de mult rău unui număr uriaş de oameni, deseori fără posibilitatea de a mai îndrepta vreodată răul făcut. Uite aşa se ivesc generaţiile de sacrificiu. Dacă vrei ca absenţii să (re)vină la urne, caută motivul principal pentru care aceştia au dat cu flit politicii. (Am scris, iniţial, "motivul pentru care au întors spatele politicii", dar nu am vrut să le mai dau useriştilor încă un motiv de scandal.) Iar eu nu cred că definiţia "familiei" din Constituţie i-a dezamăgit cel mai tare. Şi nici eventuala redefinire.

Inteligent şi oportunist, Nicuşor Dan a ştiut să utilizeze magia internetului, dar s-a apucat prea repede să repete greşelile politicienilor pe care i-a condamnat. Mai ai de învăţat, Nicuşor! Până atunci, ce şanse de supravieţuire mai are USR? 

Comentarii