Zilele Filmului Polonez aduc la Iaşi şase proiecţii gratuite

marți, 02 aprilie 2013, 17:52
2 MIN
 Zilele Filmului Polonez aduc la Iaşi şase proiecţii gratuite
Evenimentul are loc în perioada 5 – 7 aprilie, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi”.

 

Ieşenii vor putea urmări la sfârşit de săptămână şase filme care abordează teme specifice istoriei recente a Poloniei. Casa de Cultură „Mihai Ursachi” va găzdui Zilele Filmului Polonez, în perioada 5 – 7 aprilie. În fiecare zi a evenimentului sunt programate câte două proiecţii, de la ora 17 şi de la 19, iar intrarea va fi liberă.
Seria filmelor va debuta vineri cu „Lege şi pumn”, producţie ce ilustrează primele zile după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. În aceeaşi seară, dar de la ora 19, spectatorii vor urmări „Roza”, un film care aduce în prim plan povestea de dragoste a două personaje incompatibile – un soldat polonez şi văduva unui german, ucis în război.
Prima proiecţie de sâmbătă este „Copoii”, celebră în anii 90, când a zguduit cinematografia poloneză prin violenţă şi imagine cinică. „Cârtiţa”, film programat în aceeaşi zi, arată cum reputaţia de „turnător” şi de colaborator al poliţiei politice poate pune în pericol viaţa unei familii.
Ultima zi din săptămână aduce alte două producţii impresionante – „Canalul” şi „În beznă”. Prima, care va începe la ora 17, este cu atât mai spectaculoasă cu cât se bazează pe exeprienţele scenaristului Jerzy Stawinski, fost ofiţer în Armata Ţării. Pelicula care marchează finalul Zilelor Filmului Polonez – „În beznă” – este destul de cunoscută publicului larg, fiind nominalizată la premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin din 2012.

 

Comentarii