De Business

Punem punctul pe știi

28 de ani de vorbit la telefon fara intrerupere

marți, 24 iunie 2003, 23:00
3 MIN
 28 de ani de vorbit la telefon fara intrerupere

Daca un singur iesean ar vorbi simultan la telefon, fix si mobil, cit toti locuitorii judetului intr-o luna, el ar avea nevoie de 28 de ani fara pauza. In total, aproape 15 milioane de minute. La prima vedere, cifrele par foarte mari, insa media pe cap de locuitor arata de fapt ca iesenii vorbesc destul de putin la telefon, atit la mobil cit si la fix. In medie, un iesean a vorbit luna trecuta pe mobil 40 minute, iar pe fix 63 de minute, la nivelul anului 2000.
Din rapoartele de vinzari ale societatilor de telefonie mobila rezulta ca pe parcursul lunii trecute in judet s-a vorbit, in medie, aproximativ 6-7 milioane de minute. Pe parcursul unui an, aceasta inseamna ca iesenii pierd vorbind la mobil in jur de 80 de milioane de minute, respectiv 1,3 milioane de ore. Toate firmele de telefonie mobila existente la acest moment, au plasat pina acum pe piata ieseana un numar de circa 150.000 de mobile, ceea ce inseamna ca un iesean din cinci are mobil. Marea majoritate se gasesc in mediu urban, respectiv in Iasi, Pascani, Tirgu Frumos si Podu Iloaiei.
In orasul Iasi sint 80.000 de mobile
In orasul resedinta de judet, daca ar suna toate mobilele odata ar trebui sa se auda simultan peste 80.000 de sonerii, restul putind fi auzite din celelalte orase si in mediul urban. Numarul total de minute care se vorbesc intr-o luna in Iasi este aparent mare. Insa, un iesean cu telefon pierde cu mobilul la ureche mai putin de o ora, respectiv 40 de minute, ceea ce inseamna ca pe zi vorbeste in medie doar 1,3 minute.
Daca ar fi sa raportam numarul de minute vorbite in total intr-o luna la mobil cu numarul total de locuitori ai judetului, ar insemna ca media lunara sa fie de 7,3 minute, iar cea zilnica de 15 secunde pe locuitor.
60% din posesorii de mobile au cartele
Pe parcursul unui an, frecventa convorbirilor nu este unitara. „Vara se vorbeste la mobil mai putin decit in celelalte anotimpuri ale anului, deoarece multa lume intra in concediu in aceasta perioada. In schimb se inregistreaza o crestere a convorbirilor in perioada sarbatorilor, si in special a celor de iarna. De asemenea, in Iasi se inregistreaza o crestere a vinzarilor de servicii prepaid in momentul in care se intorc studentii din vacanta”, ne-a explicat Gabriel Toma, Regional Manager & Sales Connex pe zona Moldovei.
Din posesorii de mobile, 60% au cartele
Aproximativ 60% din posesorii de telefon mobil au cartele preplatite, iar restul abonament. Veniturile realizate de firmele de telefonie mobila obtinute de pe urma abonatilor sint insa cu mult mai mari decit cele obtinute de la utilizatorii de mobil cu cartela.
Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica, iesenii au vorbit la telefonul fix in medie, pe luna, in anul 2000, aproximativ 47 milioane de impulsuri. La o valoare a impulsului de 10 secunde, rezulta ca, in medie, pe telefonul fix se vorbesc lunar aproximativ 8 milioane de minute de catre cei 126.000 de abonati.
Daca aceasta cifra se raporteaza la numarul total al locuitorilor din judet, rezulta ca in medie un iesean a vorbit lunar la tefonul fix 9,6 minute, iar zilnic 20 de secunde, la nivelul anului 2000.
Daca adunam numarul de minute vorbite lunar la fix in 2000 cu cele din 2003 la mobil si le raportam la numarul locuitorilor din judet rezulta ca in medie un iesean vorbeste lunar la telefon in jur de 18 minute, iar zilnic 36 secunde. Datele privind numarul de minute vorbite la fix in 2003 pot fi insa diferite de cele din 2000. Cum veniturile populatiei au ramas aproape la fel ca in momentul introducerii telefoniei mobile, dar convorbirile pe celulare au crescut an de an, este de asteptat ca si populatia sa fi utilizat mai putin telefonia fixa.
Desi am dorit sa prezentam datele la zi, sucursala Iasi a Romtelecom a refuzat sa puna la dispozitia presei date privind numarul de minute vorbite in luna mai a acestui an. Motivatia operatorului national de telefonie fixa a fost aceea ca „RomTelecom” este societate privata, si nu ofera date decit la nivel de tara si nu la nivel de judet. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii