De Business

Punem punctul pe știi

60 de ieseni vor fi executati silit pentru ca nu si-au platit mobilul

vineri, 12 septembrie 2003, 23:00
3 MIN
 60 de ieseni vor fi executati silit pentru ca nu si-au platit mobilul

Din dorinta de a avea cit mai multi clienti, firmele de telefonie mobila au vindut telefoane cu abonament chiar si la tineri sub 18 ani. Daca la inceput afacerea parea buna, in scurt timp ea s-a dovedit a fi una paguboasa. Dupa ce primeau telefonul pustii vorbeau aproape fara intrerupere, de citeva sute de dolari bune, apoi pur si simplu aruncau cartela si isi cumparau una preplatita. Asa se face ca 61 de persoane fizice si juridice din Iasi au in prezent intocmite dosare de executare silita. Suma pe care o au de recuperat operatorii de telefonie mobila de la acestea este situata in jur de 2 miliarde de lei, adica 60.000 de euro.
Recuperarile merg foarte greu
Raportat la cifra de afaceri a firmelor de telefonie mobila, cifra de mai sus este practic infima. Dar, daca mai luam in calcul si faptul ca pretul mobilelor vindute la aceste persoane erau subventionate de catre operatorii de telefonie atunci ne putem face o imagine mai corecta a pierderilor inregistrate. De asemenea, mai trebuie adaugat ca la nivelul intregii tari pierderile de pe urma teparilor sint de aproape 50 de ori mai mari decit cele din Iasi.
In Iasi cele mai multe dosare de executare silita se afla in lucru pe masa de lucru a executorului judecatoresc Constantin Zacornea, respectiv 50. „Am dosare de la toate firmele de telefonie mobila. Valoarea acestora variaza intre 300 si 1.600 de dolari, media fiind de aproximativ 700 de dolari. In general dosarele pe care le am eu sint foarte greu de rezolvat. Ele privesc studenti sau elevi sub 18 ani la care nu ai ce executa, neavind mai nimic in proprietate”, ne-a spus Zacornea.
Persoanele fizice sint mai rau platnice decit firmele
Daca acesta are dosarele cele mai multe, in schimb executorul Andrei Cezar le are pe cele cu pagubele cele mai mari. „Eu nu au multe dosare, doar trei. Valoarea lor totala este insa mare, in jur de un miliard de lei”, sustine acesta. Opt dosare de executare mai are in lucru si Gabriel Birca. Valoarea lor este mica, fiind cuprinsa intre 100 si 200 de dolari, toate fiind in ultima faza de rezolvare.
Operatorii de telefonie sustin ca sumele cu care ii tepuiesc persoanele rau platnice sint un fel de pierderi programate, adica firmele le iau in calcul inca din momentul in care inregistreaza primele refuzuri la plata.
„Pentru sumele respective noi ne facem provizioane, dar pe termen lung urmarim recuperarea debitelor. In comparatie cu firmele, persoanele fizice sint mai rau platnice”, ne-a explicat Gabriel Toma, manager pe zona Moldovei la „Mobifon”, firma care ofera servicii sub marca „Connex”.
Baza de date comuna intre operatori
Odata ce o persoana a prejudiciat o firma de telefonie mobila ea nu mai poate sa isi faca un abonament la nici o alta societate, fie ea si concurenta, pina in momentul in care nu isi achita nota de plata. „Impreuna cu citeva banci si ceilalti operatori de telefonie mobila avem o baza de date comuna. Daca cineva nu isi achita factura la «Connex», ea practic nu isi va mai putea face abonament nici la «Orange» sau orice alta companie de telefonie mobila, decit dupa ce isi achita datoriile catre noi”, a spus Toma. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii