De Business

Punem punctul pe știi

Baronii cu 180 milioane lei pe luna de la Fortus

Subtitlu

miercuri, 07 mai 2008, 19:24
4 MIN
 Baronii cu 180 milioane lei pe luna de la Fortus

In oglinda, rezultate financiare arata catastrofal: o pierdere anuala de 14,5 milioane de euro. Datoriile totale au ajuns insa la 77 milioane de euro, mare parte la Fisc. 

 

Salariile directorilor Fortus SA pot stirni cu usurinta invidia multor manageri ai unor companii de succes, ce merg de ani buni pe profit. Se poate spune chiar ca unui director de la fostul combinat iesean de utilaj greu ii ajung doar doua luni sa-si cumpere un autoturism, cu salariul pe care il incaseaza. Nici membrii Consiliului de Administratie (CA) al fabricii nu o duc deloc rau.

Potrivit raportului financiar aferent anului trecut, in medie un director de la Fortus a avut un salariu lunar brut de circa 180 milioane lei vechi. Ceea ce inseamna 120 milioane lei bani in mina, adica circa 3.200 de euro. La rindul lor, membrii CA au fost si ei rasfatati lunar in medie cu aproximativ 70 milioane lei vechi in mina, adica 2.000 de euro.

Care a fost rezultatul muncii lor la finele anului trecut? Unul dezastruos. Mai exact, pierderile societatii iesene s-au cifrat la 14,5 milioane euro, ceea ce inseamna ca, in fiecare zi a anului trecut, Fortus inregistra pierderi de 40.000 de euro.

Pierderile au urcat cu 37%

Un raport financiar anual al Fortus, postat pe bursa Rasdaq, scoate la iveala lucruri care lasa pe multi cu gura cascata. La finele anului trecut, fostul combinat de utilaj greu inregistra o cifra de afaceri de 70 de milioane de lei, in crestere cu peste 60% fata de 2006. Dar cresterea afacerilor este eclipsata de saltul pierderilor.

Daca in 2006 combinatul iesean raporta o pierdere de 38,4 milioane lei, la finele anului trecut acestea au saltat cu aproape 37 de procente, pina la valoarea de 52,4 milioane lei. In plus, datoriile totale ale fabricii iesene se ridica la 228 milioane lei (77 milioane euro), cel mai mare creditor al Fortus fiind Fiscul, care are de recuperat 148 milioane lei.

Reporterii "Ziarului de Iasi" l-au apelat pe directorul Fortus SA, Gheorghe Chisca, in repetate rinduri, pe telefonul mobil, dar acesta nu a raspuns, iar dupa mai multe apeluri si-a inchis definitiv telefonul.

Fara comentarii

In ciuda pierderilor, sefii societatii au avut salarii regesti pe toata perioada anului trecut. De exemplu, membrii Consiliului de Administratie (CA) au fost remunerati in total cu 1,2 milioane lei. La o medie de 9 membri in CA, rezulta ca fiecare a avut lunar un salariu mediu brut 11.000 lei (110 milioane lei vechi).

De asemenea, cu cei patru directori care au fost la cirma societatii s-au cheltuit in total nu mai putin de 872.000 de lei. Ceea ce inseamna ca fiecare a beneficiat lunar, in medie, de un salariu mediu brut care se ridica la 18.000 lei (180 milioane lei vechi). Restul salariatilor, in numar de 1.680, au incasat de la fabrica ieseana peste 29,6 milioane lei, ceea ce inseamna o leafa medie bruta de 1.460 lei. In total, Fortus a cheltuit cu toti angajatii, inclusiv membrii CA, nu mai putin de 30,8 milioane lei, ceea ce inseamna mai mult de jumatate din pierderile raportate.

"Pur si simplu nu mai am ce comenta. Muncitorii au avut anul trecut in medie zece milioane lei vechi net. Restul indemnizatiilor au fost stabilite in cadrul CA", s-a rezumat Dumitru Mihaliuc, liderul de sindicat al fabricii iesene.

Cifrele sint greu de explicat

Cifrele i-au uimit pe politicieni. "Se pare ca Fortus e o institutie fundamentala mai tare decit Parlamentul. Principalul vinovat pentru acest dezastru este AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului), o rusine a guvernarii liberale, care gestioneaza doar afaceri imobiliare. Care mai este motivatia de a munci pentru un medic rezident sau un profesor, care nu are un salariu mai mare de zece milioane lei vechi? Sau care mai este motivatia pentru tineri sa munceasca in Romania?", a declarat deputatul PD-L Petru Movila.

La rindul lor, economistii ieseni vad o singura directie spre care se indreapta fostul combinat de utilaj greu. "Cheltuielile sint foarte mari. Productia este foarte mica in comparatie cu cheltuielile. Problema sociala nu se poate ridica deoarece este o firma privata care cu siguranta nu are de gind sa acorde asistenta sociala. Activele imobiliare sint destul de valoroase (n.r. – 150 de hectare de hale si cladiri). Strategia pare destul de bine pusa la punct. Probabil calculele lor arata ca e mai avantajos sa o lichideze decit sa o redreseze. Cresc pierderile, vind activele, platesc datoriile si ramin si cu profit. Altfel nu se explica de ce nu se face treaba acolo si in plus se dau si salarii mari", a explicat Vasile Cocris, profesor in cadrul facultatii de Economie si Administrare a Afacerilor.

Solutia finala

Si, pina la lichidarea fabricii iesene, pasii par a fi deja numarati. Fiscul, principalul creditor, a cerut si obtinut deschiderea procedurii de insolventa, insa conducerea Fortus a depus contestatie, ce urmeaza a fi judecata la jumatatea acestei luni.

"Noi speram ca aceasta procedura sa mearga pina la capat. E singura solutie de a ne proteja. Vom depune un plan de reorganizare prin care vom urmari pastrarea cit mai multor locuri de munca si vinzarea de active pentru acoperirea datoriilor. Daca se vor face si concedieri colective, se vor acorda salarii compensatorii. In cazul in care vor fi concediati toti salariatii, Fortus va cheltui cu ei aproape 50 de milioane de lei", a precizat Mihaliuc.

In acest moment, Fortus are ca actionar majoritar societatea MetalImportExport, care a preluat a preluat fabrica ieseana in 2003 de la stat. Firma din Bucuresti a fost preluata anul trecut o serie de actionari cu rezidenta in Federatia Rusa.

Comentarii