De Business

Punem punctul pe știi

Ce afaceri vor fi puse la pamant anul acesta

duminică, 03 februarie 2013, 18:06
3 MIN
 Ce afaceri vor fi puse la pamant anul acesta

Mai multi experti in insolventa au facut pentru "Ziarul de Iasi" un tablou al afacerilor ce vor fi afectate de criza financiara. 

Tabloul firmelor care vor fi in incapacitate de plata a datoriilor se va schimba in perioada urmatoare. Aceasta este parerea unor experti in insolventa. Se pare ca afacerile care vor fi cele mai vizate de insolventa vor fi din domeniul zootehnic sau afacerile micilor comercianti.

Impozitul de 3% va fi unul nimicitor

In ultimii ani, criza a afectat numerosi patroni care aveau afaceri in domeniul imobiliar sau in retail.  Expertii in insolventa sustin insa ca in perioada urmatoare se va schimba tabloul afacerilor care vor fi ferite de norul insolventei. Se pare ca printre cei care nu vor putea sa-si plateasca datoriile anul acesta se vor afla in primul rand patronii care au mizat pe domeniul zootehnic. „Din punct de vedere al insolventelor, consider ca zootehnia va fi urmatorul domeniu care va fi afectat. Acest lucru va fi provocat de lipsa hranei pentru animale. Anul agricol 2012 nu a fost unul foarte bun, iar asta se va vedea in numarul de insolvente din perioada urmatoare. Deja exista probleme la societati care se ocupa de cresterea animalelor, cum ar fi Avicola. Probleme mai au si societatile care se ocupa de cresterea ovinelor sau a bovinelor. Daca acestea nu sunt bine capitalizate, atunci cu siguranta vor intra intr-un declin”, a spus Corneliu Mititelu, cel care conduce una dintre cele mai mari case de insolventa din Iasi, respectiv Management Reorganizare Lichidare SPRL. Potrivit acestuia, lista nu se opreste insa aici. „Continuand cu domeniile care vor fi afectate in perioada urmatoare, mai pot spune ca vor exista probleme din cauza impozitelor de 3% si ma refer aici la microintreprinderi, la PFA-uri. Cei care au, de exemplu o toneta mica vor fi obligati sa plateasca acei 3%, indiferent de castigurile pe care le au. Si la restaurante vor fi probleme. In ceea ce priveste transporturile, acestea au probleme si acum”, a mai spus Mititelu. Patronul Management Reorganizare si Lichidare ne-a spus si care crede el ca sunt domeniile care vor merge pe plus. „Pe de alta parte, o revenire in domeniu este reprezentata de firmele care se ocupa de cresterea porcinelor, intrucat se dau foarte multe subventii pe acest domeniu si au inceput sa se deschida foarte multe firme in acest sens. Cat despre serviciile medicale, nu cred ca vor suferi, pentru ca ele s-au dezvoltat in utimul timp. Am avut un singur caz de insolventa la un laborator medical, dar in acest caz insolventa nu a fost provocata de probleme banesti, ci de o neintelegere intre asociati”, a continuat patronul casei de insolventa.

Vine randul firmelor finantate de UE

Reporterii de la „Ziarul de Iasi” au stat de vorba si cu un alt lichidator judiciar pentru a vedea care sunt domeniile in care vor exista verigi slabe in perioada urmatoare. Astfel, Adrian Ababei, fostul patron al firmei Sigma UPRL considera ca intregul context economic al judetului nu arata tocmai bine. „Criza a afectat vizibil toti comerciantii. Un domeniu care cred ca va supravietui bine este cel al serviciilor medicale. Poate ca patronii care au astfel de afaceri nu vor mai avea acelasi profit ca in anii anteriori, dar serviciile medicale reprezinta o necesitate pentru toata lumea. In constructii e posibil sa fie probleme, intrucat acolo costurile sunt destul de mari”, ne-a spus Adrian Ababei. Acesta a continuat, aratand care sunt avantajele si dezavantajele introducerii impozitelor obligatorii de 3% pentru micii comercianti. „Micii comercianti nu se vor mai certa cu Fiscul de-acum inainte. Daca vor avea incasari de 10.000 de lei, atunci e clar ca din acesti bani, 300 de lei vor merge la stat. Problema pentru micii comercianti este insa ca indiferent de incasari, ei tot vor fi obligati sa scoata din buzunar cei 3%”, a mai spus Adrian Ababei. Reprezentantii Casei de Insolventa Transilvania (CITR) au insa un punct de vedere diferit legat de tabloul insolventelor din perioada urmatoare. „In afara domeniului imobiliar, in opinia noastra cele mai afectate domenii de activitate in perioada urmatoare se refera la sectorul transporturilor, serviciile medicale si proiecte cu finantari europene”, au declarat reprezentantii CITR pentru Ziarul Financiar.

Comentarii