De Business

Punem punctul pe știi

Corpul de Control al prim-ministrului a efectuat, de la inceputul anului, 21 de controale

miercuri, 02 mai 2001, 23:00
3 MIN
 Corpul de Control al prim-ministrului a efectuat, de la inceputul anului, 21 de controale

Corpul de Control al prim-ministrului a efectuat, de la inceputul acestui an, 21 de controale, iar de la inlocuirea la jumatatea lunii martie, a fostului sef al DCG, Ovidiu Grecea, au fost declansate alte 6 verificari, 5 dintre acestea fiind deja finalizate, a declarat miercuri, la Palatul Victoria, seful Corpului de Control, Victor Ponta.
Printre controalele finalizate se afla si cel efectuat la Directia Silvica Suceava, unde constatarile au fost, potrivit lui Victor Ponta, "destul de triste".
"Exista foarte multe persoane care vad ca pot sa taie in acest moment cam tot ce le pica in mina, fara a observa ca judetul Suceava ar putea deveni in citiva ani o Sahara. A fost dispusa efectuarea unui control la nivel national privind exploatarea si comercializarea lemnului", a spus Ponta.
A fost urgentat, totodata, controlul efectuat la RomTelecom asupra modului de interpretare a clauzelor din contractul de privatizare si a modului de aplicare a conditiilor prevazute pentru procesul de postprivatizare, verificarea urmind sa fie finalizata pina la sfirsitul lunii mai.
Ponta a precizat ca o parte din verificarile efectuate de Ovidiu Grecea si nefinalizate au fost preluate de actualul Corp de Control al prim-ministrului si a aratat ca in fiecare nota adresata premierului vor figura propuneri, si nu verdicte, privind sesizarea Parchetului de pe linga Curtea Suprema de Justitie, a ministerelor de resort sau a Garzii Financiare.
"Mi-am propus sa fiu cit mai operativ posibil si sa finalizez controalele obisnuite in cel mult doua saptamini", a spus Ponta.
El a insistat asupra mentinerii confidentialitatii in ceea ce priveste rapoartele Corpului de Control al prim-ministrului, precizind ca acestea vor fi facute publice doar dupa avizul premierului Adrian Nastase.
"Vor fi putine lucruri spectaculoase", a spus Ponta.
.El a mai precizat ca principalele dificultati cu care se confrunta in acest moment Corpul de Control al prim-ministrului se numara "micile conflicte" intre atributiile fiecarui corp de control din aparatul guvernamental, precum si existenta unei "oarecare" concurente, total ineficienta, intre diferitele astfel de structuri, alaturi de schema de personal existenta si de dotarea tehnica precara.
"Schema de personal este ocupata in proportie de doar 50%, iar din punct de vedere tehnic, Corpul de Control este undeva in secolul trecut", a spus Ponta.
Seful Corpului de Control a precizat ca agentii economici privati au obligatia de a pune la dispozitia Corpului de Control al prim-ministrului orice fel de documente privind colaborarea cu institutiile publice controlate. "Cind o societate cu capital majoritar sau integral de stat sau o institutie publica are raporturi cu o societate privata, si agentul privat trebuie sa ne puna la dispozitie documentele care privesc relatia cu respectiva institutie publica", a spus Ponta.
El a precizat ca expertii Corpului de Control au atributii in controlarea oricarei institutii publice centrale sau locale, scop in care se va colabora si cu celelalte institutii implicate, precum Politia, Parchetul sau serviciile de informatii.
"Corpul de Control nu se va substitui Parchetului sau Politiei, dar intentionam sa propunem ministrilor un protocol care sa prevada o colaborare intre expertii nostri si reprezentantii celorlalte corpuri de control din fiecare minister", a aratat Ponta.
El a mentionat obligativitatea celorlalte ministere de a oferi, la cererea Corpului de Control al prim-ministrului, personalul de specialitate necesar in efectuarea controalelor si de a informa in termen de 30 de zile asupra modului de indeplinire a dispozitiilor sefului Guvernului.

 

Comentarii